Mlečni proizvodi su često glavna komponenta omiljenih jela poput lazanje i testenina sa sirom. Ako smo ljubitelji sira, teško je zamisliti život bez ovih ukusnih jela, a ne smemo zaboraviti ni sladoled.
Takođe, mlečni proizvodi mogu biti deo mnogih zdravih obroka, poput omleta i salata. Međutim, mnogi smatraju da je sir nezdrav zbog visokog sadržaja masti. Međutim, to nije nužno tačno.
„Mlečni proizvodi imaju zdravstvene prednosti i mogu biti deo hranljive ishrane“, ističe dijetetičarka Emili Van Ek za Parade.
Dijetetičar Šeri Gav dodaje da neki mlečni proizvodi, poput jogurta, sadrže probiotike koji su dobri za varenje. Međutim, uprkos zdravim svojstvima, postoji rizik od prekomernog unosa. Gav objašnjava da su problemi sa varenjem, kao što su gasovi, dijareja i nadimanje, znaci da neko konzumira previše mlečnih proizvoda, posebno ako je netolerantan na laktozu.
Ali ako osoba nema problema sa laktozom, glavni znak da jede previše mlečnih proizvoda je povećanje LDL holesterola ili krvnog pritiska. Gav napominje: „Mlečni proizvodi sadrže natrijum, a neki, poput punomasnog mleka, pavlake i sladoleda, imaju visok nivo zasićenih masti, što može uticati na zdravlje srca.“
Zbog toga stručnjaci savetuju da ne jedete više od tri porcije mlečnih proizvoda dnevno. Takođe, važno je proveriti etikete na hrani i smanjiti unos proizvoda koji sadrže mnogo šećera ili natrijuma.