Tehnički gledano, svakodnevno gubite kosu – u proseku između 50 i 100 vlasi. Međutim, ako ste nedavno primetili sve veći broj pramenova na podu, možda pokušavate otkriti što je uzrok ovog iznenadnog porasta opadanja kose. Povećano opadanje kose može izazvati teskobu, ali, neke stvari su uobičajne.

1. Sezonske promene

Trihološkinja (specijalista za kosu i teme) Anabel Kingsli i dermatološlinja Marisa Garšik, ističu sezonske promene kao jedan od uzroka povećanog opadanja kose. Istraživanja pokazuju da većina ljudi gubi više kose tokom prelaza s leta na jesen - ali, to se može dogoditi tokom bilo koje značajne promene vremena, piše mbg.

2. Hormonalne promene i menopauza

Ako ste nedavno promenili hormonsku kontracepciju, povećano opadanje kose može biti posledica te promene. Iako se to ne događa svima, promene u nivou hormona mogu uticati na folikule kose i dovesti do pojačanog ispadanja.

Slično tome, gubitak kose često se događa tokom menopauze, što obično započinje povećanim opadanjem. Kada žena uđe u menopauzu, nivoi estrogena i progesterona variraju i na kraju opadaju.

- Smanjenje ovih hormona pridonosi gubitku kose, jer igraju ključnu ulogu u rastu kose i dužini trajanja anagene faze - ističe dr. Isfahan Čambers-Haris, biomedicinski stručnjak.

Ilustracija; Foto: Kmpzzz/Shutterstock

3. Stres

Treći česti uzrok ispadanja kose je stres. Iako mnogi veruju da će zbog stresa kosa otpasti odmah, istina je da može proći i do šest meseci, pre nego što primetite ispadanje uzrokovano stresom.

Zbog toga je teško povezati ispadanje kose sa stresom, osim ako znate da ste prošli kroz izrazito stresno razdoblje ili traumatski događaj, pre otprilike šest meseci.

Kako se nositi s povećanim opadanjem kose?

Iako su navedeni uzroci sasvim uobičajeni, važno je tokom tog razdoblja negovati vlasište.

Redovna nega vlasišta ključna je za podsticanje rasta i smanjenje opadanja kose. Tretirajte vlasište kao što tretirate kožu lica – napravite nedeljni piling i koristite serume za hidrataciju.

Birajte dodatke za ishranu s kolagenom. Kosa se sastoji od keratina, a telu su potrebne određene aminokiseline za njegovu sintezu. Mnoge od tih aminokiselina nalaze se u kolagenskim peptidima, pa razmislite o uzimanju dodataka kolagena, kako biste podržali zdravlje kose.

Iako je to lakše reći nego učiniti, fokusiranje na smanjenje stresa može pomoći u sprečavanju opadanja kose uzrokovanog stresom.

Povezane vesti