Svakoga dana u Srbiji umre preko 130 ljudi od bolesti srca i krvnih sudova. Na godišnjem nivou ova oboljenja odnesu skoro 50.000 života. Kako se ove bolesti otkrivaju, da li je moguće sprečiti fatalne ishode i gde greše pacijenti, otkrio je u "Jutru" prof. dr Petar Seferović, kardiolog.

Ono što je profesor posebno istakao jesu preventivni pregledi, provera krvne slike, holesterola, pritiska, ali i vođenje računa o ishrani. 

Još jedna stvar koja i te kako utiče na zdravlje srca jeste i stres, o kojem je prof. rekao sledeće:

- Stres je potcenjen i precenjen. Hronični stres je mnogo lošiji nego akutni, zato što stalnim pritiskom u organizmu se oslobađaju supstance koje se zovu kateholamini. Te supstance su u akutnoj fazi vrlo značajne, kad vas juri tigar, vi morate da pobegnete na drvo i to možete zato što vam adrenalin da snagu da se popnete i spasite život. Ali ako ste hronično izloženi stalnim stresovima na poslu, u odnosu na radnu sredinu, u odnosu na šefa, u odnosu na svoje želje... Najteže u životu je kontrolisati svoje želje i ako ste vi stalno u nekom nezadovoljnom delu života, da stalno mislite da ste malo postigli - kaže kardiolog.

Koliko je važna fizička aktivnost, ali i mnoge druge savete, poslušajte u snimku:

Povezane vesti