Ovaj popularni velnes plan briljira i po svojoj jednostavnosti i po prilagodljivosti, ali da li će vas zaista učiniti zdravijim? Evo šta o tome kažu stručnjaci.

Šta je zapravo "pravilo 30-30-30"?

Nedavno popularizovano od strane biologa Garija Brekea, pravilo "30-30-30" uključuje unos 30 grama proteina u roku od 30 minuta nakon jutarnjeg buđenja, a zatim 30 minuta vežbanja niskog intenziteta.

Popularno je jer je lako za pamćenje, ne zahteva nikakve druge promene u fitnesu ili ishrani tokom ostatka dana, i teoretski, dovoljno je jednostavno za svakoga.

"Sve veći broj istraživanja sugeriše da kombinacija ishrane bogate proteinima sa vežbanjem pomaže u poboljšanju mišićne mase, kontroli glukoze u krvi, smanjenju upala, poboljšanju fizičke aktivnosti i zdravlja srca, poput triglicerida i ukupnog holesterola, naročito među onima koji se klasifikuju kao gojazni," kaže Edvina Klark, registrovana dijetetičarka i velnes stručnjak, za HuffPost.

Ona je objasnila da proteini posebno "donose više energije metabolizmu od masti i ugljenih hidrata", što znači da konzumiranje većih količina može pomoći "u stabilizaciji šećera u krvi i povećanju osećaja sitosti".

"Protein je takođe potreban za izgradnju i održavanje mišića – važna komponenta svakog programa mršavljenja," rekla je Klark.

Prema rečima Elizabete Hugins, registrovane dijetetičarke i nutricionistkinje u Hilton Head Health-u, dodavanje proteina i uvođenje fizičke aktivnosti u vašu jutarnju rutinu "zvuči dobro", ali jedini način da saznate koliko je to zaista korisno jeste da to uporedite sa vašim trenutnim jutarnjim navikama.

"Ovo bi moglo biti poboljšanje za nekoga ko preskače doručak i kasnije jede nezdravu hranu ili započinje svoj dan konzumiranjem visoko prerađene hrane, poput slatkih pića i žitarica," rekla je Hugins.

"Konzumiranje izvora proteina ujutru može povećati osećaj sitosti i smanjiti žudnju za nezdravom hranom."

Takođe može pomoći onima sa insulinskom rezistencijom i/ili dijabetesom.

"Pridržavanje ovog pravila moglo bi pomoći da se smanji skok glukoze u krvi u poređenju sa doručkom bogatim ugljenim hidratima," rekla je Hugins.

Vrsta proteina koju jedete je važna

Nisu svi proteini jednaki kada je u pitanju vaše zdravlje. Na primer, kobasica u poređenju sa dva jaja u kombinaciji sa grčkim jogurtom sa smanjenim sadržajem masti će vam doneti 30 grama proteina, ali drugi izbor je daleko bolji za vaše zdravlje.

"Ako svakodnevno jedete kobasice za doručak, mogli biste primetiti povećanje holesterola i drugih pokazatelja zdravlja srca i upala tokom vremena," rekla je Klark.

Preporučuje da ujutru jedete visokokvalitetne proteine, poput grčkog jogurta, jaja i putera od orašastih plodova, koji "mogu pomoći da ostanete siti i podstaknu vaš mozak i telo za dan pred vama, posebno u kombinaciji sa ugljenim hidratima bogatim vlaknima".

Vreme unosa je manje važno

Iako postoji malo dokaza da konzumiranje hrane u prvih 30 minuta dana značajno pomaže, stručnjaci kažu da to nije štetno.

Pravilo "30-30-30" je ostvariv način da vam pomogne da ispunite preporuke za vežbanje

Dodavanje 30 minuta vežbanja ujutru ima zdravstvene prednosti koje ne treba zanemariti. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju 150 minuta vežbanja nedeljno, a pravilo 30-30-30 može vam pomoći da to postignete.

"Ako imate specifičan plan u vezi sa ishranom i aktivnostima odmah ujutru, to može postaviti pozitivan ton za ostatak dana," rekla je Hugins.

Problemi sa pravilom "30-30-30"

Pravilo ne uzima u obzir individualne potrebe ili ciljeve osobe, i može biti suvišno ako već imate solidan plan sa uravnoteženom ishranom.

Da li vas pravilo "30-30-30" čini zdravijima?

"Zdravlje je akumulacija mnogih sitnih navika koje se dosledno praktikuju tokom vremena," rekla je Klark. Da li će vas ovo pravilo učiniti zdravijima zavisi od vaše polazne tačke i sposobnosti da ga se pridržavate.

Na kraju dana, najbolje je držati se večno važećeg saveta: Više se krećite, jedite zdravije i dovoljno spavajte.

Povezane vesti