Anastasija Blagić se od detinjstva bori sa ekcemom i atopijskim dermatitisom. Međutim, godinama je koristila kortikosteroide koji su kod nje formirali sindrom odvikavanja od kortiko krema.

- Meni se atopijski dermatitis pojavio vrlo rano, meni je to genetski predodređeno i javio se još u mojim mlađim danima, a u srednjoj školi je doživeo ekspanziju. To izgleda tako da vam je koža suva, meni su kapci pucali, da ne mogu da otvorim oči potpuno. To je kod mene bilo rasprostranjeno po celom telu. Kao neka vrsta osipa ili koprivnjače. Uglavnom na pregibima i to su kolena, laktovi, ali nekad može i cela koža da bude lihenifikovana - kaže Anastasija, dodajući da je počela sa korišćenjem kortikosteroida, što se otelo kontoli, jer ih nije koristila po uputstvu lekara, već po sopstvenom nahođenju. 

- Koristila sam to po sopstvenom nahođenju i onda bukvalno u jednom trenutku postanete zavisni, da je to ono što vam pomaže i onda samo povećavate količinu i onog momenta kada to shvatite, vi prekinete. I onda dobijete "rebound" efekat, jer ne sme naglo da se prekida takva terapija, jer to nije krema bilo kakva, to je lek. I onda razvijete kortiko fobiju, gde se plašite kortikosteroida, gde su vam oni krivi, sve vam je krivo, sem vas, a zapravo ste vi jedini krivac - ispričala je Anastasija. 

Šta je još ova devojka rekla o svom stanju, kao i savete lekara, pogledajte u snimcima:

Povezane vesti