Obaveze, nedostatak slobodnog vremena i brzina života doveli su do toga da zdrave hrane jedemo sve manje, a brze i masne hrane sve više. Kako "laki" šećeri utiču na naš organizam i koja je zamena za njih otkriva nutricionistkinja Branka Mirković:

- Treba da kažemo, postoje vidljivi i nevidljivi šećeri. Ako stavimo konzumni šećer u kafu ili u neke slatkiše, onda ga prepoznamo. Međutim, nevidljivi šećeri i nevidljivi ugljeni hidrati, koje ne smatramo da smo uzeli, to vam je u testenini, u pirinču, šećeri se kriju i u kečapu i naravno suhomesnatim proizvodima. Oni su nevidljivi, tu ih uopšte ne očekujemo, a možemo da unesemo više šećera. - kaže Branka i dodaje:

- Važno je da znamo da, voće naravno sadrži odličan voćni šećer, prirodni, ali ako pojedemo veću količinu, nećemo biti zdraviji. Ako pojedemo veću porciju od 200 grama po obroku, sve će se pretvoriti u masnoću. Za starije ljude 150 grama, za decu do 200 grama, a ljude koji vežbaju oko 250 grama voća po porciji. 

Nutricionistkinja ističe i da med jeste zdrav, ali koliko je dozvoljeno dnevnog unosa i šta je još otkrila, pogledajte u snimku:

Povezane vesti