Nikola Šimić je sa 19 godina počeo da uzima steroide, želeći da izgleda mišićavije, kao i da se takmiči u bodibildingu. Iako je svestan potencijalnih posledica, ističe da redovno ide na kontrole i da do sada nije iskusio nijednu od njih. 

Doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić, upozorila je na probleme koji mogu da se jave konzumiranjem ovih supstanci:

- Anabolički steroidi su sintetičke supstance, koje deluju na androgene receptore. Ti androgeni receptori se nalaze u raznim tkivima i na taj način ostvaruju svoje efekte. Oni željeni efekti su anabolički efekti, da se dobije na masi mišića, međutim, uz to idu i androgeni efekti. Na primer, povećana maljavost, pojava akni, takođe neke psihičke promene, zadržavanje vode u telu, a tu su i zdravstveni efekti - kaže Svetlana, dok se Nikola nadovezuje:

- Nus pojave postoje, ali ne znači da će se desiti nekome, zavisi od organizma. Svi smo individue, na svakog utiče drugačije. Ja recimo nisam imao problema sa aknama, nisam imao problema sa retencijom vode, ali opet moj način života utiče na sve to. Moj san, moja ishrana, moj trening i opet, količine steroida koje koristim. 

Iako je u par navrata istakao da do sada nije imao neke posledice, Nikola otkriva da se ipak plaši jedne stvari:

- Kod mene postoji strah od samo jedne stvari, da sutra ne mogu da imam decu. Ostalo me manje više ne brine. Kontrolišem se. Ovo je jednostavno mačka u džaku, jer nikada ne znate da li ćete, ili nećete. 

Šta su još Svetlana i Nikola otkrili na ovu temu, pogledajte u snimku:

Povezane vesti