Retinol ne treba koristiti u kućnim uslovima svakog dana, kao ni u velikim dozama.

"To jeste najčešća greška jeste što se kroisti jako visoki koncetrati. Zbog toga je Evropska unija promenila regulativu i zabranila slobodnu prodaju svih proizvoda, seruma i krema, koji imaju koncentraciju veću od 0.3 odsto retinola. Suština retinola jeste da ga koristite dugo i konstantno, da bismo videli rezultate. Mnogo pacijenata ili koriste visoku koncetraciju retinola ili ga koriste prečesto, ili ga stavljaju previše i onda dolazi do hemijske opekotine, koja se manifestuje kroz crvenilo, ljuspanje, iritacija. I onda pacijenti odustaju od tog predivnog preparata i više nikada ga ne probaju“, ističe dr Dokmanović i savetuje:

"Moj savet je da krenete sa nižom koncentracijom do 0.3 odsto, jednom nedeljno isključivo uveče na suvu kožu. U početku samo jednom nedeljno, pa postepeno povećavajte do tri puta nedeljno. To će biti sasvim dovoljno. U slučaju da koristite retinol u obliku seruma, to je dovoljno do 4-5 kapi, a u slučaju da koristite kremu ne više od zrna graška“.

Nedoumica je bilo i u vezi sa vitaminom C.

Preparati na bazi vitamina C se isključivo treba koristiti ujutro, ne treba izbegavati sunčevu svetlost, jer kako ističe dermatološkinja, „baš ga treba koristiti iako se izlažemo suncu, jer ima osnovnu aktivnost da smanji oksidativni stres i u borbi protiv loših spoljašnjih uticaja, i samim tim i od UV zraka“.

Važno je da se napomene da se retinol i vitamin C nikako ne smeju koristiti u istoj rutini, ističe dermatološkinja, jer se "retinol slabo kombinuje sa drugim aktivnim supstancama".

Sa kojim preparatima se retinol i vitamin C mogu kombinovati, i koju svrhu oni imaju u "antiejdžing" terapiji, detaljnije u nastavku:

Povezane vesti