Poznato je da polovina muškaraca u dobi od 40 do 70 godina pati od erektilne disfunkcije, koja otežava postizanje i održavanje erekcije. Ovo stanje mogu izazvati stres, umor, ali i prekomerna konzumacija alkohola. Međutim, erektilna disfunkcija može biti i znak ozbiljnijih problema ukoliko je prisutna redovno, a jedan od njih je svakako povišen krvni pritisak.

Popularni jesenji plod prepun je hranljivih materija, koje mogu pomoći u prevenciji povišenog krvnog pritiska, jednog od glavnih uzroka erektilne disfunkcije. Stručnjaci objašnjavaju da bundeve obiluju kalijumom, koji pomaže u neutralisanju štetnog dejstva natrijuma na krvni pritisak.

Poput vijagre

Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Food Biochemistry" pokazalo je da konzumiranje semenki bundeve povećava nivo hemikalija u telu, koje su povezane sa postizanjem erekcije. Naučnici su testirali pacove kako bi otkrili na koji način konzumacija sirovih i pečenih semenki utiče na nivo azot-oksida u njihovom organizmu. Ta hemikalija pomaže u širenju krvnih sudova, čime omogućava da veća količina krvi stigne do penisa. To je zapravo ključni element principa po kojem deluje vijagra: taj lek stimuliše enzime koji povećavaju proizvodnju azot-oksida. Istraživanje je pokazalo da su pacovi hranjeni semenkama bundeve imali viši nivo azot-oksida u odnosu na one koji ih nisu konzumirali, a najveći efekat je uočen kod pacova koji su hranjeni pečenim semenkama bundeve.

Osim što su ukusne i dobre za erekciju, semenke mogu pozitivno uticati na zdravlje prostate, što je izuzetno važno za celokupno muško se*sualno zdravlje. Konzumacija ovih semenki može pomoći kod benignog uvećanja prostate, odnosno ublažiti simptome povezane s tim stanjem.

Sadržaj cinka u semenkama takođe može podržati plodnost muškaraca, jer su niske vrednosti cinka povezane sa smanjenim kvalitetom sperme.

Ideja za obrok

Semenke bundeve možete posuti po bilo čemu, od ovsenih pahuljica do salata, kuvanog povrća, supa, jela od celovitih žitarica, takosa i, naravno, dezerta. Možete ih umešati u smuti, usitniti u jogurt, preliti voćem ili koristiti kao osnovu za energetske pločice ili kuglice.

Povezane vesti