Ukoliko imate krive zube, rešenje su proteze, koje se najčešće stavljaju u detinjstvu. Međutim i stariji ljudi, koji možda nisu ranije imali mogućnosti ili nisu to želeli da rade, takođe mogu da nose proteze, ali samo ukoliko su zadovoljeni određeni uslovi:

- Sve zavisi od anomalije, od opšteg stanja postavke zuba, njihovog položaja. Takođe, ono što je preduslov i jako bitno, parodontološki status - kaže stomatolog i ističe da je gornja granica za postavljanje fiksne proteze relativna stvar - kaže stomatolog Vladimir Čakan i nastavlja:

- Gornja granica zavisi od parodontološkog statusa zuba, od stanja mekih tkiva i oralne higijene. Ukoliko ima sve to zadovoljeno, mi imamo mogućnost da stavimo fiksnu protezu. Tako da nemamo više tu granicu da li je 30, 40, 50. Kad već imamo neku lepu godinu, 40 ili 50, uglavnom nam već nedostaje jedan ili dva zuba. Taj nedostatak zuba možemo da nadoknadimo kasnije nekom protetskom nadoknadom ili implantatom - kaže stomatolog i dodaje da se to sve radi nakon nošenja fiksne proteze. 

Ukoliko ste se pitali da li na zdravlje zuba više utiče genetika ili ishrana, doktor odgovara:

- Moje mišljenje je da smo nekada imali percepciju da je genetika najviše uticala na stanje zuba. Danas više mislim da je ishrana, zato što je danas ishrana bazirana isključivo na šećerima. Ono što je danas najveći problem je što masa naših pacijenata ne opere zube uveče, pred spavanje i onda ti šećeri iz hrane, koji su danas uglavnom prisutni u svemu, dolazi do karijesnih lezija u toku noći, to najviše utiče na kvarenje zuba.

Koje sve vrste proteza postoje, koje su najefikasnije, da li su bolje električne ili obične četkice za zube, otkrijte u snimku:

Povezane vesti