Kafa u umerenim količinama može biti zdrav i koristan deo vaše prehrane, ali prekomerna konzumacija može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Važno je slušati signale koje vam telo šalje i prilagoditi unos kafe prema potrebama vašeg organizma. Ako primetite znakove da pijete previše kafe, razmislite o smanjenju njenog unosa ili isprobavanju zdravijih alternativa.

Prekomerna konzumacija kafe može imati nekoliko negativnih uticaja na zdravlje. 

Kofein stimulira proizvodnju hormona stresa, poput adrenalina, što može da poveća osećaj teskobe. Ujedno, može da poveća izlučivanje kalcijuma iz tela, što može oslabiti kosti tokom vremena. 

Kafa je diuretik, što znači da povećava izlučivanje tečnosti iz tela. Ako ne nadoknadite tu tečnost, možete dehidrirati. 

Dugoročna i prekomerna konzumacija kafe može dovesti do fizičke i psihičke zavisnosti, što otežava prestanak ili smanjenje unosa bez neprijatnih simptoma poput glavobolje, umora ili razdražljivosti.

Znakovi prekomernog unosa kafe u organizam su:

1. Povećana anksioznost i nervoza

Kofein je stimulans koji aktivira središnji nervni sistem. Iako može da pomogne u borbi protiv umora, prevelike količine mogu uzrokovati teskobu, nervozu i napetost. Ako primetite da ste često uznemireni ili imate osećaj unutrašnjeg nemira, to može biti znak da preterujete s kafom.

2. Problemi sa spavanjem 

Ako imate poteškoća da sapite ili se budite tokom noći, kofein bi mogao biti krivac. Kofein ostaje u organizmu i do šest sati nakon konzumacije, pa ako pijete kafu u kasnim poslepodnevnim satima, to može negativno uticati na vašu sposobnost da se opustite i zaspite.

3. Česte glavobolje

Iako kofein može pomoći u ublažavanju glavobolja kod nekih ljudi, previše kofeina može imati suprotan efekat. Nagli prekid konzumacije kafe, nakon što ste navikli na visok unos, takođe može uzrokovati simptome poput glavobolja, jer organizam prolazi kroz svojevrsnu "krizu" zbog zavisnosti od kofeina.

4. Povećani broj otkucaja srca (tahikardija) 

Prevelike količine kafe mogu ubrzati rad srca, a u nekim slučajevima mogu izazvati aritmije. Ako primetite da vam srce nepravilno kuca ili preskače, vreme je da smanjite unos kafe.

5. Problemi s probavom 

Kafa je poznata po tome što može podstaći probavu, ali kod nekih ljudi može uzrokovati iritaciju želuca ili pojačanu kiselinu. Ako primetite probavne tegobe, kao što su bolovi u stomaku, refluks kiseline ili dijareja, možda pijete previše kafe.

Umesto da naglo prestanete da pijete kafu, pokušajte postupno da smanjite broj šoljica. To će vam pomoći da izbegnete neprijatne simptome izbacivanja kofeina, poput glavobolja i umora. Zamenite jednu ili dve šoljice kafe dnevno - vodom. Hidratacija je ključna za dobro zdravlje i može pomoći u borbi protiv dehidracije uzrokovane kofeinom. Ako vam je teško da odustanete od ukusa kafe, pokušajte da pijete kafu bez kofeina. Tako ćete uživati u istom ritualu, ali bez negativnih uticaja kofeina. Biljni čajevi, poput kamilice, mente ili rooibosa, mogu biti odlična alternativa kafi. Oni nemaju kofein, a mnogi od njih imaju i umirujući učinak na organizam.

Povezane vesti