Sigurno ste od nekoga čuli ili i sami bili svedok da vam se neki bol koji imate pojača u zavisnosti od promene vremena. Da li se to zaista dešava i šta kažu istraživanja, otkrio je u emisiji "150 minuta" Stefan Kostadinović, doktor kliničkih istraživanja.

- Bol se deli na akutni bol i to je onaj bol koji je tek nastao i koji traje do četiri nedelje i hroničan bol koji traje 12 nedelja, odnosno tri meseca i duže. Kada govorimo o akutnom bolu, definitivno medicinska klinička istraživanja ukazuju na to da apsolutno ne postoji nikakva korelacija, tj. veza vremenskih prilika i da ne utiču vremenske prilike na akutni bol - kaže doktor i dodaje:

- Međutim, ukoliko ste hronični pacijent, ukoliko imate bolove tri meseca ili duže, onda imamo dosta kliničkih studija koja pokazuju da zaista postoji statistička značajnost i da vremenske prilike poput temperature, promene temperaturnih razlika, vlažnosti vazduha, padavina, mogu uticati na takve pacijente. Na kraju krajeva, dosta pacijenata koji su u hroničnim stanjima, to i osećaju. 

Iako doktor preporučuje vežbe i fizičku aktivnost, postoji i period kada ih treba izbegavati ili ne primenjivati uopšte:

- Vežbe svakako nisu preporučljive u jakoj akutnoj fazi. Ajde na nekoj numeričkoj fazi od nula do deset, ako je nula - nema bola, a desetka maksimalan bol, ako smo na toj desetki i ako ne možemo da se krećemo, vežba nije uvek dobra. Tada treba malo da napravimo pauzu, pokušati možda sa nekom medikamentoznom terapijom, pa kada bol makar malo splasne, krenuti sa vežbom. 

Šta je još doktor otkrio i koje vežbe za kućne uslove je pokazao, pogledajte u snimku:

Povezane vesti