Da li ste se već zasitili slušanja o tome koliko je loše spavanje štetno za nas? Pa, možda je situacija još ozbiljnija nego što mislimo.

Stalno slušamo kako manjak sna može izazvati brojne zdravstvene probleme, uključujući oslabljeni imunološki sistem, stres i anksioznost. Odmah nakon lošeg sna primetimo očite posledice: osećamo se umorno, naš apetit se menja, a raspoloženje nam postaje promenljivo, piše Metro.

Obično u takvim danima odlučimo da ‘nadoknadimo’ propušteno i već nakon jednog ili dva dana kvalitetnog sna osećamo se bolje. No, novo istraživanje otkriva da čak i jedna noć lošeg sna može imati dugoročne posledice koje traju i do 15 dana.

Longitudinalna studija, provedena tokom 133 dana, koristila je pametne telefone, nosive uređaje i skeniranje mozga kako bi pratila efekte spavanja na moždane funkcije kod jednog ispitanika – uključujući pažnju, pamćenje, stanje mirovanja i reakcije na prirodne podražaje.

Rezultati su pokazali da poremećaji spavanja, čak i kada ukupna dužina sna ostaje ista, kao i manjak sna, mogu dugotrajno uticati na pamćenje, pažnju i koncentraciju. U suštini, postoji odgoda između noći lošeg sna i njegovih štetnih posledica, što znači da se ti negativni efekti mogu pojaviti kasnije i postepeno. Na primer, pažnja je posebno pogođena u prvih sedam dana nakon loše prospavane noći, što su istraživači nazvali ‘prvim talasom’.

"Drugi talas", koji dolazi između sedmog i 15. dana, obeležen je pogoršanjem pamćenja i smanjenjem koncentracije. Autori studije, objavljene u časopisu Plos Biology, izjavili su:

"Svaki dan se budimo kao donekle drugačija osoba jer na naše mentalno stanje utiču brojni spoljašnji faktori. Kvalitet sna, nivo fizičke aktivnosti i priroda društvenih interakcija utiču na funkciju našeg mozga u različitim vremenskim periodima".

Njihova otkrića ukazuju na to da su ponašanje, fiziološki faktori i svakodnevni život u korelaciji s promenama u moždanoj povezanosti, kako na kratki rok — unutar sedam dana — tako i na duži rok, do dva nedelje.

Važno je napomenuti da je ovo istraživanje provedeno samo na jednoj osobi, a autori studije ističu da osetljivost na gubitak sna može varirati od osobe do osobe. Takođe, hormoni kod žena tokom menstrualnog ciklusa mogu igrati značajnu ulogu, pa neke od njih mogu doživeti pojačane efekte u različitim fazama 15-dnevnog ciklusa.

Ipak, zabrinjavajuće je znati da posledice jedne noći lošeg sna nisu ograničene samo na sledeći dan.

Povezane vesti