Upravo je maskara neizostavan deo svakog mejk ap , pa i no mejk ap izgleda, no u poslednjih godinu dana primećujemo nešto neobično: maskara se nikada nije manje nosila!

Ovaj neobičan obrat u instruciji lepote započeo je krajem 2023. godine, kada su se vodeći mejk ap artisti i influenseri počeli da okreću prirodnijem, minimalističkom izgledu. Iako je "clean girl makeup" uključivao maskaru, fokus više nije na naglašavanju trepavica, već na isticanju prirodne lepote kože, pre svega obrva i usana.

Zašto bez maskare?

Trend “bez maskare” rodio se iz sve veće potrage za autentičnošću i jednostavnošću u bjuti zajednici, gde se sve više naglašava prirodni izgled i zdravlje kože. Pri tom, ne škodi i što je vrlo šik, a može delovati i vrlo editorijalno. Prisetimo se samo šminke Francuskinja – maskaru mogu i ne moraju nositi, a uvek izgledaju prirodno, elegantno i sređeno!

Umesto slojeva maskare, sada su u prvom planu serumi za trepavice koji ih njeguju i produljuju. Taj minimalistički pristup mejk apu naglašava lepotu nenaglašenih, ali zdravih trepavica, u skladu sa  opštim pomakom prema održivosti i “skinimalizmu” – fokus na manje proizvoda i jednostavnije rutine nege kože.

Takođe, bez obzira na pregršt videa sa vrlo gusto apliciranim veštačkim trepavicama, ovaj kozmetički tretman nikada nije bio manje popularan. Verujemo podjednako radi veštačkog izgleda, ali i činjenice da prirodne trepavice jako oštećuje.

Kako isprobati trend?

Umesto dramatično produženih i voluminoznih trepavica, naglasak je na prirodnom sjaju kože, istaknutim obrvama i minimalističkoj šminki na očima. Ponekad se umesto ikakvog šminkanja očiju fokus prebacuje na obraze.

Pojedini kreatori na društvenim mrežama predlažu i nešto odvažniji korak: nošenje "full glam" mejk apa bez maskare ili trepavica. Upravo tako vaš svečaniji izgled dobija pomalo neočekivan zaokret i deluje više editorijalno.

To već uvelike radi Hejli Biber koja maskaru najčešće ni ne nosi, ali bez maskare ili trepavica dosad su se pojavile i Florens Pju i Kajli Džener.

Maskara ipak ima bitnu ulogu

Ipak, vredi pomenuti kako maskara ipak nije bezvezan mejk ap proizvod. Retko šta može dati efekt otvorenosti i razbuđenosti pogleda kao maskara. Posebno se koristi kod zrele kože, gde zbog gubljenja tonusa ceo izgled može da postane "umoran i siv".

Iz toga razloga, ako želite da isprobate ovaj trend, no ipak mislite da vam bolje stoji nošenje maskare, pokušajte sledeće.

Umesto nanošenja nekoliko slojeva crne maskare, odaberite smeđu maskaru i nanesite je u najtanjem sloju. Ideja je da  trepavice toliko minimalno naglasite, da izgledaju kao da maskaru ni ne koristite.

Povezane vesti