Mnogi ljudi u toku dana, između glavnih obroka, osete glad ili jednostavno želju za nekim grickalicama.

Iako biste rado posegnuli za nekim nezdravim konditorskim proizvodima, predlažemo da se ipak odlučite za zdraviju, ali ništa manje ukusnu varijantu. 

Stručnjaci su otkrili šest namirnica koje slobodno možete jesti, bez straha da ćete nabaciti neki kilogram više. 

1. Pečene leblebije

Prepune su proteina i vlakana, a njihova pečena verzija može zadovoljiti žudnju za grickalicama.

- Leblebije će vam zbog velike količine vlakana i proteina pomoći u osećaju sitosti, a hrskava tekstura i pikantan ukus čine ovu mahunarku odličnom alternativom visokokaloričnim grickalicama, poput kupovnog čipsa ili krekera. Osim toga, leblebije imaju malo kalorija i masti, a bogate su hranjivim nutrijentima poput vitamina, minerala i antioksidansa - objašnjava dijetetičarka Džesi Feder.

2. Edamame

Edamame, mlade mahune još su jedna odlična alternativa nezdravim grickalicama. Bogate su vlaknima, imaju malo kalorija i sadrže zdrave masti koje ih čine hranjivim međuobrokom, koji ne deblja.

- Prirodni sadržaj natrijuma pruža zadovoljavajući, slani ukus ove mahune, bez suvišnih kalorija i nezdravih dodataka. Edamame su bogate proteinima koji su uz vlakna učinkoviti za regulaciju telesne težine, jer podstiču osećaj sitosti - kaže nutricionistica Helen Bel.

3. Kokice

Kokice su celovite žitarice bogate dijetalnim vlaknima, koja pomažu u osećaju sitosti. Bez dodanog maslaca ili ulja, dobra su opcija međuobroka, s malo masnoće.

4. Orašasti plodovi

S njima zaista ne možete pogrešiti. Bogati su zdravim mastima, proteinima i vlaknima, a dopridonose povećanom osećaju sitosti. Ipak, važno je ograničiti količinu porcije, jer ova hrana može biti kalorična. Za još bolji ukus, orašaste plodove možete lagano prepržiti.

5. Čips od povrća

U poređenju s tradicionalnim čipsom, vege čips ima znatno manje kalorija, što ga čini lakšim međuobrokom, koji može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija. Posebno kada pokušavate izgubiti težinu. Ova se verzija čipsa obično pravi od povrća poput šargarepe, cvekle i kelja.

- Čips napravljen je od lisnatog ili korenastog povrća poput kelja, spanaća, šargarepe i tikvica, u odnosu na običan čips, osigurava dodatne hranjive sastojke i vitamine - objašnjava dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati, registrirani dijetetičar i nutricionistkinja.

6. Čips od batata

Narezan na kolutiće i posut raznim začinima, batat može biti još jedna zdrava grickalica svakog stola. Bogat je dijetalnim vlaknima pa podstiče osećaj sitosti. Uz to, dobar je saveznik probave.

- U zavisnosti od načina pripreme, čips od slatkog krompira može sadržati manje masnoća, od tradicionalnog čipsa. Pečenje ili prženje čipsa od slatkog krompira s minimalnom količinom ulja, može pomoći u smanjenju ukupnog sadržaja masti - navodi Nanavati.

Budući da je ova namirnica ipak bogatija ugljenim hidratima, ako ste u procesu mršavljenja, takođe treba biti oprezan s porcijom.

Povezane vesti