Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je 85 odsto populacije izloženo najmanje jednoj bolesti koju prenose komarci ili insekti. Statistika pokazuje i da je svaki deseti stanovnik planete preminuo od neke bolesti koju prenose komarci ili drugi insekti.

Da li je tačno da će ujedi komaraca u bliskoj budućnosti izazvati nove epidemije, otkrio je u "Jutru" profesor Biološkog fakulteta Željko Tomanović.

- Klima se menja. Nove vrste komaraca, koje ranije bilo nezamislivo da budu u Evropi, sada su tu i kod nas i u nekim drugim evropskim zemljama. Recimo, svi su čuli za azijskog tigrastog komarca, da je neko pre 20 godina rekao da će ta vrsta biti uspostavljena ovde, ona je sada tu i to je više gotova stvar, vi biste rekli da je to nemoguće. Međutim, danas imamo tu realnost i još nekoliko vrsta komaraca koji su u Evropi, koji se prate. Nisu problem sami komarci, zbog njihovih uboda, ali je problem što su oni vrlo potentni vektori mnogih bolesti - kaže profesor i dodaje:

- Azijski tigrasti komarac može da prenese preko 20 različitih bolesti patogena na ljude i to je ono što izaziva ogromnu zabrinutost.

Komarci mogu da prenesu i tzv. virus zapadnog Nila, a kakvo je to oboljenje u pitanju, koji su simptomi, ali i kako bi trebalo da izgleda zaštita od komaraca, kao i šta je još profesor rekao na ovu temu, pogledajte u snimku:

Povezane vesti