Bol u leđima često zanemarujemo, pripisujući ga svakodnevnim fizičkim naporima, ali u nekim slučajevima može biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja. Tako je i Erin Tomas, profesorka engleskog jezika, godinama smatrala da su njeni bolovi posledica porođaja i starih povreda. Međutim, u januaru 2018. godine, Erin je doživela dramatičnu promenu – bol u leđima se pogoršao, postao oštar i proširio se niz desnu nogu.

"Ovaj bol nije bio kao nijedan drugi. Nije prolazio, a noću sam morala spavati sedeći jer je ležanje postalo nepodnošljivo", priseća se Erin, koja je na nagovor supruga potražila lekarsku pomoć. Nakon niza rendgenskih snimaka i magnetske rezonance, Erin je saznala nešto što nikada nije očekivala – tumor na kičmi.

Dijagnoza

Rezultati magnetske rezonance otkrili su švanom, benigni tumor nervnih opni. Iako nije zloćudan, švanom može izazvati ozbiljne komplikacije ako se ne leči na vreme. Erin je morala hitno na operaciju, kako bi izbegla oštećenje nerava i druge ozbiljne posledice. "Nikad pre nisam čula za švanom," kaže Erin, "bila sam šokirana i uplašena kada su mi rekli da je operacija jedina opcija."

Operacija je bila uspešna, a Erin se priseća trenutka kada su je probudili sa dobrim vestima. "Lekar mi je rekao da je tumor uklonjen. Kada sam se sledećeg dana probudila, bol u nozi je nestao." Iako je operacija rešila jedan problem, oporavak je bio dug i zahtevao intenzivnu fizikalnu terapiju.

Oporavak i novi pogled na život

Erin je na fizikalnoj terapiji provela 10 nedelja, gde je naporno radila kako bi povratila funkcionalnost. "Fizioterapeut me podsticao kad god bih se osećala frustrirano, a znao je i kada treba da stane." Nakon nekoliko meseci, Erin je uspela da se vrati normalnim aktivnostima, poput trčanja na traci i obavljanja kućnih poslova.

Danas, Erin živi bez tumora, ali i dalje oseća povremene bolove u donjem delu leđa. "Ova iskustva su me promenila. Naučila sam da cenim snagu i podršku porodice i prijatelja. Iako je to bila emotivna vožnja, danas sam jača nego ikad," kaže Erin.

Opasnosti tumora kičme

Kičma je složena struktura koja podržava telo i štiti kičmenu moždinu i nerve. Prema stručnjacima iz Klivlendske klinike, primarni tumori kičme, poput onog koji je imala Erin, relativno su retki. Benigni tumori čine samo 0,5 posto svih novodijagnostikovanih tumora, dok su maligni još ređi. Mnogo češći su sekundarni ili metastatski tumori, koji nastaju kada se ćelije raka šire iz drugih delova tela.

Simptomi tumora kičme mogu varirati u zavisnosti od vrste i lokacije tumora, ali uključuju bol u leđima, slabost u udovima, probleme s ravnotežom, inkontinenciju, te u najtežim slučajevima, paralizu. Zbog ozbiljnosti potencijalnih posledica, važno je brzo reagovati na neuobičajene ili dugotrajne bolove u kičmi.

Povezane vesti