Hrkanje može ozbiljno narušiti dobar noćni san, kako za osobu koja hrče, tako i za njenog partnera, izazivajući sve od blagih smetnji do potpune nemogućnosti da se odspava tokom noći. Ovaj problem čak može uticati na ljude koji se nalaze u različitim sobama, ako je hrkanje posebno glasno.

Stručnjaci sa CBD.co su se osvrnuli na ovaj problem:

- Ako vi ili vaš partner hrčete, dobro znate koliko to može uticati ne samo na kvalitet vašeg sna, već i na zdrav razum svih u blizini.

Ovi stručnjaci za spavanje preporučuju jednostavno rešenje za borbu protiv hrkanja: kašičicu meda pre spavanja.

- Med ima impresivna protivupalna svojstva, koja mogu učiniti čuda za smanjenje hrkanja - navode stručnjaci.

Oni objašnjavaju da med svojim oblaganjem grla pomaže u smirivanju i smanjenju vibracija koje izazivaju neprijatno hrkanje.

Kada je vaše grlo mirnije i nije upaljeno, vaši disajni putevi su prirodno širi, što smanjuje šanse za hrkanje.

Ilustracija; Foto: Krakenimages.com/Shutterstock

Njihov savet uključuje mešanje kašičice meda u šolju tople vode, čaja od kamilice ili čaja od đumbira, uz napomenu:

- Ovaj prijatan napitak možete popiti između večere i odlaska na spavanje. Odlično funkcioniše kao deo umirujuće večernje rutine, pomažući vam da se opustite i pripremite za san.

Osim dodavanja meda u vašu večernju rutinu, predstavnik CBD.co je podelio da postoje i druge prirodne metode za smanjenje hrkanja:

- Postoji nekoliko drugih prirodnih lekova koje možete koristiti za smanjenje hrkanja. Na primer, eterična ulja poput eukaliptusa i mente mogu pomoći u otvaranju vaših nosnih prolaza. Možete ih dodati u difuzer u spavaćoj sobi ili u toplu kupku pre spavanja. Takođe, konzumiranje toplih biljnih čajeva, kao što su kamilica ili đumbir, umiruje grlo i opušta vas, olakšavajući uspavljivanje. Dodatno, uključivanje protivupalnih namirnica u vašu ishranu, poput kurkume ili hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, može pomoći u smanjenju upale u grlu, što dalje smanjuje verovatnoću hrkanja. Održavanje doslednog rasporeda spavanja, hidratacija i izbegavanje teških obroka i alkohola neposredno pre spavanja može smanjiti hrkanje i poboljšati kvalitet sna.

Tagovi:

Povezane vesti