Tanja Egeljić već 27 godina pati od migrene, zbog čega je propustila mnoge važne životne trenutke. Ona je zajedno sa neurologom Aleksandrom Pantovićem bila gost u "Jutru", gde su pričali o ovoj važnoj temi. 

Za početak, neurolog je objasnio koja je razlika između glavobolje i migrene:

- Koristimo jedan termin za potpuno dva različita pojma. Kada kažemo glavobolja, glavobolju možemo razmatrati kao jedan simptom, neku bolnu manifestaciju, bol u predelu glave, ali je glavobolja sa neurološkog aspekta gledanja, neurološki poremećaj, odnosno poremećaj funkcionisanja centralnog nervnog sistema. U neurologiji imamo klasifikaciju 150 vrsta glavobolje koje razumemo kao poremećaj funkcionisanja centralnog nervnog sistema. Međutim, taj pojam neurološkog posmatranja glavobolje i posmatranja kako ga razume običan svet, glavobolja je samo jedan običan simptom - kaže neurolog i dodaje:

- Migrena jeste u neurološkom smislu jedna vrsta glavobolje, ali glavobolja u ovom nekom smislu narodskom je samo simptom i samo jedna faza migrene.Migrena podrazumeva čitav jedan spektar, čitav jedan niz tegoba koji nije samo bol u glavi, nego je to samo jedna od ukupno pet faza koliko ima. 

Osim stresa, kod Tanje se pokazalo i da je sreća veliki okidač za nastanak migrene. 

- Neposredno posle porođaja su se pojavile prve migrene. Ja imam i nasledni faktor, moja majka je isto bolovala od migrene - rekla je Tanja ističući da su njene migrene trajale i po 15 dana, a bile su praćene i jakim povraćanjem.

Šta su još sve gosti rekli na ovu temu, koje su metode kojima možete pomoći sebi, pogledajte u snimku:

Povezane vesti