Da li je u pitanju isti soj virusa i kakve posledice ostavlja na zdravlje srca? Pitali smo ovoga "Jutra" specijalistu opšte medicine dr Biserku Obradović i pedijatra dr Sašu Milićevića.

"Imamo dva tipa koksaki virusa – tip A i tip B. Tip A napada decu, dok tip B napada uglavnom odrasle. Nema tu neke oštre granice i tip A se može pojaviti kod odraslih, ali je beznačajan, kao i tip B koji se može pojaviti i kod dece, ali vrlo retko", ističe doktorka Obradović.

Tip A se još zove i američkim virusom i često se pojavljuje kod dece, kada nam se javljaju promene na koži dlanova, stopala, na usnama, usnoj duplji, i to se smatra beznačajnim virusom, kako govore doktori.

Čak 90 odsto oba tipa koksaki virusa prolaze nezapaženo, a onih 10 odsto mogu biti opasni po srce.

"Lako se prenosi - prljavim rukama, preko igračaka, ali i kapljičnim putem i preko sekreta. Najčešće oboljevaju deca starosti do pet godina, retko starija", govori pedijatar i dodaje:

"Inkubacija je od jednog do dva dana, i mi u početku ne znamo da je to taj virus, ali važno je da i nakon prolaska simptoma koksakija, još nekoliko narednih dana virus može da se prenese".

Pedijatar takođe napominje da roditelji koksaki virus često mešaju sa varičelama, herpesom, alergijama, jer su simptomi vrlo slični. 

Retke su posledice poput upale pluća i upale mozga, odnosno meningitisa.

Pored redovnog pranja ruku, glavni načini za preveniranje pojave koksaki virusa su takođe jačanje imuniteta kroz raznovrsnu i zdravu ishranu, kao i redovna fizička aktivnost.

Povezane vesti