Ovakav način pripreme POVRĆE ČINI NEZDRAVIM!
Kuvanje određenog povrća u ulju na visokim temperaturama može stvoriti nezdrave masti povezane sa rizikom od srčanih oboljenja, prema novoj studiji.
28.12.2024. 15:00
Kuvanje određenog povrća u ulju na visokim temperaturama može stvoriti nezdrave masti povezane sa rizikom od srčanih oboljenja, prema novoj studiji.
28.12.2024.|15:00
Izvor: radiosarajevo.ba
Naučnici i stručnjaci za ishranu raspravljaju o tačnoj vezi između nezdravih masti i srčanih bolesti, ali slažu se u jednom – trans-masti su nezdrave.
Trans-masti se često stvaraju tokom proizvodnje ultra-prerađene hrane, poput margarina, čipsa, smrznute pice i industrijskih pekarskih proizvoda, kao što su kolačići, torte i krofne.
Ovaj proces uključuje dodavanje vodonika nezasićenim mastima – koje su tečne na sobnoj temperaturi, poput biljnih ulja – kako bi se dobila trans-mast, koja je stabilna i čvrsta na sobnoj temperaturi. Konzumiranje velike količine trans-masti može povećati nivo LDL ("lošeg") holesterola i smanjiti nivo HDL ("dobrog") holesterola u krvi.
Srčane bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u SAD-u, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), uzrokujući jednu od pet smrtnih slučajeva u 2022. godini, ili jednu smrt svakih 33 sekunde. Međutim, novo istraživanje iz Japana sugeriše da trans-masti u ishrani nisu problem samo kod ultra-prerađene hrane.
Nezasićene masti su tečne na sobnoj temperaturi i uključuju ulja poput repičinog, suncokretovog, sojinog, ulja od grožđanih semenki i biljnog ulja.
Istraživači sa Univerziteta Meijo otkrili su da kuvanje određenog povrća u biljnim uljima na visokim temperaturama može dovesti do stvaranja trans-masti. Konkretno, pokazalo se da se to događa kada se beli luk, crni luk i praziluk kuvaju u nezasićenim mastima, poput maslinovog ulja, na temperaturama iznad 140°C (285°F).
Naučnici su zaključili da je razlog za to bogatstvo prirodnih sumpornih jedinjenja u ovom povrću.
"Zanimalo nas je kako temperatura, trajanje reakcije, koncentracija sumpornih jedinjenja, vrsta sumpornih jedinjenja i prisustvo antioksidanasa utiču na izomerizaciju nezasićenih masnih kiselina (UFA)", izjavio je Juni Obi, prvi autor studije iz korporacije Nissui.
Studija je pokazala da sumporna jedinjenja, poput izotiocijanata (prisutnih u brokoliju i kupusu) i polisulfida (prisutnih u belom luku, crnom luku i praziluku), mogu izazvati stvaranje trans-masti na visokim temperaturama.
Međutim, dodavanje antioksidanasa – antiinflamatornih spojeva poput vitamina E – povrću bogatom izotiocijanatima može smanjiti ovaj proces.
"Očekuje se da će oslobađanje trans-masnih kiselina u normalnim uslovima kuvanja biti minimalno," izjavio je dr Masaki Hondo, dopisni autor studije sa Univerziteta Meijo. "Prekomerna zabrinutost nije potrebna."
Drugim rečima, iako trans-masti mogu nastati, njihov nivo je i dalje znatno niži nego kod prerađene hrane. Većina ljudi ne mora da brine zbog toga.
Ipak, za one koji su već pod rizikom od srčanih bolesti, korisno bi bilo kuvati ovo povrće na nižim temperaturama kako bi se smanjio unos trans-masti kroz ishranu.
Kuvanje određenog povrća u ulju na visokim temperaturama može stvoriti nezdrave masti povezane sa rizikom od srčanih oboljenja, prema novoj studiji.
28.12.2024. 15:00
U ovom članku nećemo govoriti o tehnikama disanja niti o generičkim savetima koji često ne donose pravu pomoć, već na one stvari koje vam mogu promeniti perspektivu i olakšati suočavanje sa paničnim napadima.
27.12.2024. 15:00
Milije - možda niste čuli za taj izraz, ali je gotovo sigurno da ste ih videli.
26.12.2024. 13:30
U ovom članku nećemo govoriti o tehnikama disanja niti o generičkim savetima koji često ne donose pravu pomoć, već na one stvari koje vam mogu promeniti perspektivu i olakšati suočavanje sa paničnim napadima.
27.12.2024. 15:00
Milije - možda niste čuli za taj izraz, ali je gotovo sigurno da ste ih videli.
26.12.2024. 13:30
U ovo doba godine možemo čuti kako se ljudi žale da im je "zima ušla u kosti". Da li je to uopšte i moguće, pitali smo specijalistu opšte medicine doktorku Biserku Obradović...
26.12.2024. 10:12
Bliži nam se doček i većina je već okitila novogodišnju jelku u svojim domovima. Međutim, da li ste znali da kako prirodne tako i veštačke jelke mogu da budu opasne po zdravlje.
25.12.2024. 10:50
Svaka životna dob nosi nešto lepo i nešto manje lepo, konstanta je jedino promena lepota žene - sa 30, 40 i 50 godina ne odgovaju joj iste nijanse karmina, a jedna nijansa vraća vitalnost, briše godine i daje svežinu.
24.12.2024. 15:00
Prva ksenotransplantacija je urađena 1906. godine, a do sada je svaka bila kratkog veka.
24.12.2024. 9:11
Pevačica je imala novi nastup nakon povrede članka tokom koncerta u zagrebačkoj Areni.
28.12.2024. 10:09
Novu godinu Milica Pavlović dočekaće radno, ali odmah posle 31. decembra pevačica je planirala brojna putovanja.
28.12.2024. 9:22
Pevačica priznala čim je došla na njen koncert u Centru Sava.
28.12.2024. 9:01
Pevačica Zorana Simeunović se prisetila svog teškog detinjstva.
28.12.2024. 8:48
Gledamo ga već godinama u najpopularnijoj domaćoj sapunici "Igra sudbine" i jedan je od glavnih muških likova, a malo ko zna ko je njegov tast.
28.12.2024. 8:08
Poznata glumica je na svom Instagramu podelila fotografije sa proslave Božića i za sve one koji trenutno uživaju u pravim zimskim čarolijama, pravo je osveženje videti glumicu u letnjem izdanju!
28.12.2024. 8:02