Tokom takvih proslava mnogi često popiju i nekoliko čaša više, zbog čega su sledećeg jutra mamurni i mrzovoljni.

Kako do toga ne bi došlo, doktorka Nena Čandrasekaran savetuje da pre konzumacije alkohola pojedete jednu mnogima omiljenu namirnicu, a reč je o siru.

"Ako idete u noćni izlazak i planirate da pijete alkohol, jedenje sira pre toga može da smanji rizik od mamurluka", ističe doktorka, prenosi britanski Express.

Zašto treba jesti sir pre konzumacije alkohola?

Čandrasekaran smatra kako postoji nekoliko razloga zašto bismo trebali da jedemo sir pre konzumacije alkohola. 

"Sir sadrži puno proteina, masti i složenih ugljenih hidrata koji mogu da oblože želudac i time smanje apsorpciju alkohola. Takođe, pomaže telu da bolje probavlja alkohol i spreči oštećenje jetre. Uz to, nadoknađuje nutrijente jer je bogat vitaminom B i kalcijumom. Upravo se ti nutrijenti iscrpljuju iz tela tokom konzumacije alkohola", pojašnjava ona. 

Ona objašnjava i važnost kalcijuma u siru koji pozitivno utiče na nerve i mišiće.

"Kalcijum, koji se posebno gubi zbog alkohola, poboljšava funkciju nerava i mišića, dok su vitamini B ključni za energiju i metabolizam", dodaje doktorka.

Što se tiče konzumacije sira, doktorka ipak savetuje da ne preterujete jer biste mogli da se osećate loše i imate probavne probleme.

Ističe kako jedenje sira neće nužno pomoći da "izlečite" mamurluk, ali je manja šansa da ćete ga imati sledeći dan.

Ipak, ako preterate s alkoholom, čak vam ni sir možda neće pomoći.

Povezane vesti