Na koji način treba preći sa posne na mrsnu hranu, otkrila je u jutru magistar farmacije i nutricionistkinja Marija Milanović:

- Prva stvar koju ćete ujutru uneti pre nego što se "bacite" na tu težu hranu neka bude recimo limunada i neka uz svaki obrok u toku tog dana bude neka porcija sveže salate. Pošto je sezona zimnice, može slobodno da bude i zimnica, kiseli krastavčići, kiseli kupus itd. Zašto? Jer su to vlakna, jer će ona usporiti taj nagli skok šećera i takozvane masne hrane koje imamo iz pečenja, iz ruske salate, iz svih ovih suhomesnatih proizvoda - kaže nutricionistkinja i dodaje:

- Još jedan od dobrih saveta jeste da se postepeno uvode namirnice. Dakle, hrane će biti i ona je sada tu. Ne mora sve da se unese odmah i u jednom obroku i odmah tokom tog dana - navodi Marija i ističe:

- Recimo da su kuvana jaja dobra ili jaja na oko. Obavezno kažem uz porciju salate. Uvesti mlade sireve, koji nisu punomasni i koji će se lakše variti. Uvesti piletinu, ćuretinu, junetinu koja se mnogo lakše vari nego recimo svinjsko meso, nego pečenje. Opet kažem, sve možete da jedete, samo u nekoj umerenoj količini i uz porciju dobre salate. 

Kada je reč o zdravstvenim benefitima posta, nutricionistkinja navodi da ih i te kako ima:

- Zdravstveni benefiti su jako veliki, a to je da regulišu nivo šećera u krvi, krvni pritisak, smanjuje nivo masnoće, odnosno taj čuveni holesterol, pre svega LDL odnosno loš holesterol.

Šta je još Marija savetovala, pogledajte u snimku:

Povezane vesti