Oprezno sa prelaskom sa posne na mrsnu hranu; Nutricionistkinja otkriva ŠTA PRVO treba da uradite
Sutra se završava Božićni post, pa će se na trpezi naći razna mrsna hrana. Ipak, za one koji su izdržali ceo post, nagli prelazak na ovakav tip ishrane, može da predstavlja problem po organizam.
6.1.2025.|10:53
Izvor: Prva/J.G.
Podeli:
Na koji način treba preći sa posne na mrsnu hranu, otkrila je u jutru magistar farmacije i nutricionistkinja Marija Milanović:
- Prva stvar koju ćete ujutru uneti pre nego što se "bacite" na tu težu hranu neka bude recimo limunada i neka uz svaki obrok u toku tog dana bude neka porcija sveže salate. Pošto je sezona zimnice, može slobodno da bude i zimnica, kiseli krastavčići, kiseli kupus itd. Zašto? Jer su to vlakna, jer će ona usporiti taj nagli skok šećera i takozvane masne hrane koje imamo iz pečenja, iz ruske salate, iz svih ovih suhomesnatih proizvoda - kaže nutricionistkinja i dodaje:
- Još jedan od dobrih saveta jeste da se postepeno uvode namirnice. Dakle, hrane će biti i ona je sada tu. Ne mora sve da se unese odmah i u jednom obroku i odmah tokom tog dana - navodi Marija i ističe:
- Recimo da su kuvana jaja dobra ili jaja na oko. Obavezno kažem uz porciju salate. Uvesti mlade sireve, koji nisu punomasni i koji će se lakše variti. Uvesti piletinu, ćuretinu, junetinu koja se mnogo lakše vari nego recimo svinjsko meso, nego pečenje. Opet kažem, sve možete da jedete, samo u nekoj umerenoj količini i uz porciju dobre salate.
Kada je reč o zdravstvenim benefitima posta, nutricionistkinja navodi da ih i te kako ima:
- Zdravstveni benefiti su jako veliki, a to je da regulišu nivo šećera u krvi, krvni pritisak, smanjuje nivo masnoće, odnosno taj čuveni holesterol, pre svega LDL odnosno loš holesterol.
Šta je još Marija savetovala, pogledajte u snimku:
Stručnjaci upozoravaju ljude sa osetljivim stomakom da izbegavaju podgrevanje božićnih ostataka hrane tokom praznične sezone, zbog potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika.
Sutra se završava Božićni post, pa će se na trpezi naći razna mrsna hrana. Ipak, za one koji su izdržali ceo post, nagli prelazak na ovakav tip ishrane, može da predstavlja problem po organizam.
Stručnjaci upozoravaju ljude sa osetljivim stomakom da izbegavaju podgrevanje božićnih ostataka hrane tokom praznične sezone, zbog potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika.
Naslage u predelu stomaka mogu biti povezane i sa nizom zdravstvenih problema, uključujući dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti.
Kada zapadnu u životne i ljubavne probleme pripadnici horoskopskih znakova reaguju na različite načine. Neki se povlače u sebe, drugi mnogo razmišljaju, treći se ljute.
I evo nas u prvom mesecu 2025. godine. Kao što se po jutru dan poznaje, tako će i januar dati jedan više nego solidan uvod za dešavanja tokom godine koja je pred nama. Pogledajte šta kaže mesečni horoskop za januar 2025.
Iako hrišćanski praznik, Božić su tokom vekova, različite kulture spajale sa svojom istorijom i vrednostima, a u nekim zemljama su čak i potrošačke navike diktirale kako će on da izgleda.
Boris Gujaničić iza sebe ima rutu humanosti od Smedereva do Ostroga i istrčanih preko 20 polumaratona i maratona, a sve što radi radi u humanitarne svrhe.
U Gračanici na Kosovu i Metohiji tradicionalno već treću godinu zaredom lomljena je Božićna česnica. Zašto se ranijih godina česnica nije lomila na Kosovu i Metohiji, reći će nam naša Ana Marković koja nam se javlja iz Gračanice.
Oni imaju četvoro dece, a supruga sveštenika, pored toga što je popadija i majka, profesorka je srpskog jezika i književnosti i veoma je aktivna i na društvenim mrežama.
Gosti: Anesteziolog i koordinator za transplantaciju Saša Knežević Urgentni centar Srbije i kardiolog upravnik klinike za kardiologiju Instituta Dedinje Petar Otašević