Oprezno sa PODGREVANJEM božićne hrane - evo zašto može biti OPASNO PO ZDRAVLJE
Stručnjaci upozoravaju ljude sa osetljivim stomakom da izbegavaju podgrevanje božićnih ostataka hrane tokom praznične sezone, zbog potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika.
7.1.2025.|8:06
Izvor: dailymail.co.uk/John Ely/J.G.
Podeli:
Podgrevanje hrane koja je već kuvana ne samo da povećava rizik od neprijatnog trovanja hranom, već može izazvati i iscrpljujuće simptome probavnih tegoba, posebno kod osoba sklonih nadimanju, upozoravaju dijetetičari.
„Možemo očekivati simptome poput nadimanja, gasova, pa čak i bola“, rekla je britanska dijetetičarka Džouzi Porter, koja je na TikTok-u apelovala na oprez.
Objasnila je da mnoge praznične namirnice koje ostaju kao ostaci obroka sadrže visok nivo ugljenih hidrata, poput krompira, paškanata i nadeva.
Kada se te namirnice ohlade i ponovo zagreju, hemijska struktura ugljenih hidrata se menja, čineći ih „otpornim“ na varenje, što znači da stagniraju u crevima, gde fermentišu i oslobađaju bolne i neprijatno mirisne gasove.
„Ako unesemo velike količine rezistentnog skroba, to može izazvati probavne tegobe, jer fermentiše u našem debelom crevu“, objasnila je Porter.
Dijetetičarka Keri Rukston opisala je uticaj rezistentnog skroba na creva ljudi kao „nepredvidiv“.
„Kod nekih ljudi, na primer onih koji pate od sindroma iritabilnog creva, rezistentni skrob izaziva bolno nadimanje i gasove, što pogoršava njihove simptome“, izjavila je za MejlOnlajn. „Božić verovatno nije najpogodnije vreme da otkrijete da li ste među tim ljudima, pa bi možda bilo bolje da izbegavate rezistentni skrob tokom praznika.“
Procene ukazuju da oko jedne od pet osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu pati od sindroma iritabilnog creva (IBS), što može izazvati niz neprijatnih simptoma, poput zatvora, dijareje i bola.
Rezistentni skrob često se pozitivno pominje među nutricionistima jer može pomoći u gubitku kilograma. To je zato što odložena probava sprečava ekstremne skokove i padove nivoa šećera u krvi, koji su povezani s glađu i čestim grickanjem.
Pored toga, sporije kretanje hrane kroz probavni sistem omogućava da njene hemikalije hrane i koriste mnoštvu zdravih bakterija koje prirodno žive u donjim delovima našeg probavnog sistema.
Postoji još jedan razlog zašto stručnjaci upozoravaju na podgrevanje ostataka hrane ili bar preporučuju posebnu pažnju ako se odlučite na to.
Stručnjaci kažu da Božić može biti jedno od najrizičnijih perioda za trovanje hranom, uglavnom zbog nepravilnog čuvanja i podgrevanja ostataka.
Britanski regulator za bezbednost hrane, "Food Standards Agency" (FSA), savetuje da se ostaci hrane pravilno čuvaju u frižideru i to unutar dva sata od kuvanja.
Ako morate podgrejati obrok, FSA preporučuje da hrana bude vrela i da ispušta paru u svakom delu.
Na ovaj način se izbegava temperatura pogodna za rast bakterija, koje mogu izazvati trovanje hranom.
Većina bakterija ne može da preživi na niskim temperaturama i uništava se kada hrana pređe 63 C. Međutim, ako se hrana samo delimično podgreje, iznad 8 C, ali ispod 63 C, potencijalno opasne bakterije prisutne u hrani mogu se brzo razmnožiti.
Ovo povećava šanse za trovanje hranom, uključujući infekcije poput salmonele i kampilobaktera.
@thedietitianmethod COULD REHEATING YOUR MEALS BE CAUSING BLOAT + PAIN? Resistant starch (RS) is slowly fermented in the large intestine. There are multiple types of RS; the ones in reheated foods are called type 3. RS is a type of fibre that acts as food for the gut bacteria in our large intestine. This is otherwise called a prebiotic, we can think of this as energy for our bacteria. Here they get fermented, releasing beneficial short chain fatty acids which promote a healthy gut and promote various other health markers. Because RS is slowly fermented, meaning that eating them consistently throughout the day may cause a build up, influencing some gut symptoms. Some people may be able to tolerate less than others, and others may be fine. It’s just one thing to consider in the wider context of diet and lifestyle factors. If this sounds familiar, it is best to work with a dietitian who can double check this is the right intervention for you and ensure your diet is nutritionally adequate whilst carrying out any changes. Reducing RS should only be to tolerance levels, not a complete elimination! Hit up my DMs if you want to work with me to improve your gut symptoms 📥 #guthealth#guthealth#mealplanning#bloating#bloatingtips#ibs#ibstok#lowfodmap♬ Boy's a liar Pt. 2 - PinkPantheress & Ice Spice
Stručnjaci upozoravaju ljude sa osetljivim stomakom da izbegavaju podgrevanje božićnih ostataka hrane tokom praznične sezone, zbog potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika.
Sutra se završava Božićni post, pa će se na trpezi naći razna mrsna hrana. Ipak, za one koji su izdržali ceo post, nagli prelazak na ovakav tip ishrane, može da predstavlja problem po organizam.
Sutra se završava Božićni post, pa će se na trpezi naći razna mrsna hrana. Ipak, za one koji su izdržali ceo post, nagli prelazak na ovakav tip ishrane, može da predstavlja problem po organizam.
Naslage u predelu stomaka mogu biti povezane i sa nizom zdravstvenih problema, uključujući dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti.
Kada zapadnu u životne i ljubavne probleme pripadnici horoskopskih znakova reaguju na različite načine. Neki se povlače u sebe, drugi mnogo razmišljaju, treći se ljute.
Pravoslavni vernici Božić slave tri dana. I svaki dan ime svoje ime. Prvi je Božić, drugi, današnji je Božji dan, odnosno Sabor Bogorodice, posvećen Bogomajci, a treći Stevanjdan. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti.
Ukoliko na Božić sagledate našu planetu iz svemira, dočekaće vas razni prizori i slike. Od veštice u Italiji, pa sve do zlog Deda Mraza u Austriji. Iako hrišćanski praznik, Božić su tokom vekova, različite kulture spajale sa svojom istorijom.
Influenserka Ksue Leng se doselila u Srbiju a potom i udala za Dejana. Kako se snašla sa pripremom Božića, da li je savladala naše običaje i koliko je dobra domaćica?
Boris Gujaničić iza sebe ima rutu humanosti od Smedereva do Ostroga i istrčanih preko 20 polumaratona i maratona, a sve što radi radi u humanitarne svrhe.