Oprezno sa PODGREVANJEM božićne hrane - evo zašto može biti OPASNO PO ZDRAVLJE
Stručnjaci upozoravaju ljude sa osetljivim stomakom da izbegavaju podgrevanje božićnih ostataka hrane tokom praznične sezone, zbog potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika.
Ilustracija; Foto: V.Dr/Shutterstock
7.1.2025.|8:06
Izvor: dailymail.co.uk/John Ely/J.G.
Podeli:
Podgrevanje hrane koja je već kuvana ne samo da povećava rizik od neprijatnog trovanja hranom, već može izazvati i iscrpljujuće simptome probavnih tegoba, posebno kod osoba sklonih nadimanju, upozoravaju dijetetičari.
„Možemo očekivati simptome poput nadimanja, gasova, pa čak i bola“, rekla je britanska dijetetičarka Džouzi Porter, koja je na TikTok-u apelovala na oprez.
Objasnila je da mnoge praznične namirnice koje ostaju kao ostaci obroka sadrže visok nivo ugljenih hidrata, poput krompira, paškanata i nadeva.
Kada se te namirnice ohlade i ponovo zagreju, hemijska struktura ugljenih hidrata se menja, čineći ih „otpornim“ na varenje, što znači da stagniraju u crevima, gde fermentišu i oslobađaju bolne i neprijatno mirisne gasove.
„Ako unesemo velike količine rezistentnog skroba, to može izazvati probavne tegobe, jer fermentiše u našem debelom crevu“, objasnila je Porter.
Dijetetičarka Keri Rukston opisala je uticaj rezistentnog skroba na creva ljudi kao „nepredvidiv“.
„Kod nekih ljudi, na primer onih koji pate od sindroma iritabilnog creva, rezistentni skrob izaziva bolno nadimanje i gasove, što pogoršava njihove simptome“, izjavila je za MejlOnlajn. „Božić verovatno nije najpogodnije vreme da otkrijete da li ste među tim ljudima, pa bi možda bilo bolje da izbegavate rezistentni skrob tokom praznika.“
Procene ukazuju da oko jedne od pet osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu pati od sindroma iritabilnog creva (IBS), što može izazvati niz neprijatnih simptoma, poput zatvora, dijareje i bola.
Rezistentni skrob često se pozitivno pominje među nutricionistima jer može pomoći u gubitku kilograma. To je zato što odložena probava sprečava ekstremne skokove i padove nivoa šećera u krvi, koji su povezani s glađu i čestim grickanjem.
Pored toga, sporije kretanje hrane kroz probavni sistem omogućava da njene hemikalije hrane i koriste mnoštvu zdravih bakterija koje prirodno žive u donjim delovima našeg probavnog sistema.
Postoji još jedan razlog zašto stručnjaci upozoravaju na podgrevanje ostataka hrane ili bar preporučuju posebnu pažnju ako se odlučite na to.
Stručnjaci kažu da Božić može biti jedno od najrizičnijih perioda za trovanje hranom, uglavnom zbog nepravilnog čuvanja i podgrevanja ostataka.
Britanski regulator za bezbednost hrane, "Food Standards Agency" (FSA), savetuje da se ostaci hrane pravilno čuvaju u frižideru i to unutar dva sata od kuvanja.
Ako morate podgrejati obrok, FSA preporučuje da hrana bude vrela i da ispušta paru u svakom delu.
Na ovaj način se izbegava temperatura pogodna za rast bakterija, koje mogu izazvati trovanje hranom.
Većina bakterija ne može da preživi na niskim temperaturama i uništava se kada hrana pređe 63 C. Međutim, ako se hrana samo delimično podgreje, iznad 8 C, ali ispod 63 C, potencijalno opasne bakterije prisutne u hrani mogu se brzo razmnožiti.
Ovo povećava šanse za trovanje hranom, uključujući infekcije poput salmonele i kampilobaktera.
COULD REHEATING YOUR MEALS BE CAUSING BLOAT + PAIN? Resistant starch (RS) is slowly fermented in the large intestine. There are multiple types of RS; the ones in reheated foods are called type 3. RS is a type of fibre that acts as food for the gut bacteria in our large intestine. This is otherwise called a prebiotic, we can think of this as energy for our bacteria. Here they get fermented, releasing beneficial short chain fatty acids which promote a healthy gut and promote various other health markers. Because RS is slowly fermented, meaning that eating them consistently throughout the day may cause a build up, influencing some gut symptoms. Some people may be able to tolerate less than others, and others may be fine. It’s just one thing to consider in the wider context of diet and lifestyle factors. If this sounds familiar, it is best to work with a dietitian who can double check this is the right intervention for you and ensure your diet is nutritionally adequate whilst carrying out any changes. Reducing RS should only be to tolerance levels, not a complete elimination! Hit up my DMs if you want to work with me to improve your gut symptoms 📥 #guthealth#guthealth#mealplanning#bloating#bloatingtips#ibs#ibstok#lowfodmap♬ Boy's a liar Pt. 2 - PinkPantheress & Ice Spice
Jedan od najtraumatičnijih događaja u životu slavne glumice Dženifer Aniston bio je razvod, a ovih 5 tehnika joj je pomoglo da se izbori sa stresom, za mentalnu i fizičku ravnotežu.
Nema sumnje da su intimni odnosi važan deo života, a kako njihov nedostatak utiče na čoveka, otkrile su seksološkinja Marijana Vuksanović i ginekološkinja dr Jelena Nišević Lazović.
Jedan od najtraumatičnijih događaja u životu slavne glumice Dženifer Aniston bio je razvod, a ovih 5 tehnika joj je pomoglo da se izbori sa stresom, za mentalnu i fizičku ravnotežu.
Nema sumnje da su intimni odnosi važan deo života, a kako njihov nedostatak utiče na čoveka, otkrile su seksološkinja Marijana Vuksanović i ginekološkinja dr Jelena Nišević Lazović.
Sigurno ste do sada čuli za Kegelove vežbe koje najčešće žene praktikuju za vežbanje mišića karlice, ali da li ste znali da ove vežbe mogu da rade i muškarci?
S obzirom na to da su bivši supružnici ponovo počeli da nastupaju zajedno, mnogi su se pitali da li će doći do snimanja nove pesme, međutim, Anabela ima jasan stav po pitanju toga.
Malo je horoskopskih znakova kojima će danas sve ići kao po loju. Mnogo više će biti onih kojima će ova subota, 12. april doneti brojne prepreke, nemire i uzbuđenja...
Ekipa emisije "Exkluziv" vodi vas u kuhinju kulinarskog takmičenja "MasterChef", čija je treća sezona na programu TV Prva od sutra, 10. aprila u 20.55!
Sudije prozivaju preostala četiri takmičara koja su najlošije obavila zadatak, a to su: Mika, Ognjen, Lina i Milica. Nakon detaljnog analiziranja njihovih jela, morali su da odluče koji takmičara zauvek napušta „MasterChef“ kuhinju.
Ukoliko ste možda nekada neodlučni kada treba da naručite piće, možete se osloniti na preferencije vašeg horoskopskog znaka i sigurno nećete pogrešiti.
Ono što je trebalo da bude opuštajući odmor na Baliju pretvorilo se u trenutak šoka za dve prijateljice kada su otkrile da „privatna vila“ koju su rezervisale nije bila baš toliko privatna koliko su mislile.
Šta se dešava na Medicinskom fakultetu u Nišu? O tome ovog jutra razgovaramo s pomoćnikom ministra prosvete Aleksandrom Jovićem, a u program uključujemo i dekana niškog Medicinskog fakulteta Aleksandra Mitića.
Štampu i nedelju za nama prelistavamo s advokatom i narodnim poslanikom Brankom Pavlovićem i s glavnim i odgovornim urednikom "Pištaljke" Vladimirom Radomirovićem.