Znamo da su UV zraci glavni uzrok znakova starenja kože, uključujući bore, opuštanje kože i tamne fleke od sunca.

Međutim, namirnice koje odlučite da uključite u svoju svakodnevnu ishranu imaju još veći uticaj na vašu kožu.

Neuronaučnik Robert WB Lav objašnjava da određene namirnice izazivaju veću upalu u organizmu, što može biti povezano sa problemima poput ekcema, psorijaze i akni. Takođe, ove namirnice mogu ubrzati proces starenja kože.

Obratite pažnju na sledeće tri namirnice i razmislite o tome da ih izbacite iz ishrane ili da ih konzumirate umereno.

Roštilj

Meso pripremljeno na roštilju može povećati nivo AGE (naprednih glikacijskih krajnjih produkata) u organizmu, što dovodi do upale. A upravo je upala jedan od glavnih uzroka ubrzanog starenja. Da biste smanjili količinu AGE-a, birajte meso koje je kuvano ili pečeno, ali ne prepečeno i ne zagorelo. Takođe, sos za roštilj često sadrži velike količine rafinisanog šećera, što nas dovodi do sledeće namirnice koju treba izbegavati.

Rafinisan šećer

Rafinisan šećer „zaista čini da izgledate starije“, kaže Lav. On podiže nivo insulina i glukoze u krvi, što povećava upalu u telu. Osim toga, preterana konzumacija šećera povećava rizik od dijabetesa tipa 2, koji dodatno pojačava upalne procese i povećava verovatnoću razvoja Alchajmerove bolesti.

Pržena hrana

Pržena hrana predstavlja dvostruki problem – ne samo da sadrži velike količine ugljenih hidrata, koji mogu podići nivo insulina i izazvati upalu, već se često prži u nezdravim biljnim uljima koja dodatno pojačavaju upalne procese. Zamenite prženu hranu namirnicama pripremljenim u fritezi na vruć vazduh, uz dodatak maslinovog ulja – to je mnogo zdravija opcija za vaš organizam i vašu kožu.

Povezane vesti