Zdravstveni stručnjak doktor Erik Berg izdao je ozbiljno upozorenje o određenoj vrsti ugljenih hidrata koja može izazvati nagli skok nivoa šećera u krvi, tvrdeći da je opasnija od šećera. Dr Berg istražio je opasnosti maltodekstrina po nivo šećera u krvi.
Ketoza, metaboličko stanje u kom se masti sagorevaju za energiju umesto glukoze, povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući gubitak težine, bolju kontrolu šećera u krvi i smanjen rizik od srčanih oboljenja. Takođe je poznato da smanjuje osećaj gladi, povećava nivo energije i poboljšava zdravlje kože.
Dr Berg je naglasio da oni koji žele da održe stabilan nivo šećera u krvi treba da izbegavaju maltodekstrin.
"Postoji jedan ugljeni hidrat koji je mnogo opasniji od šećera. Ljudi obično misle da je šećer najgori, ali postoje i druge stvari koje su još gore od njega", rekao je.
Dalje je objasnio ozbiljnost njegovog uticaja pozivajući se na glikemijski indeks.
"Ovaj specifični ugljeni hidrat je loš i reći ću vam zašto. Pogledajmo glikemijski indeks. Gde je šećer? Pa, konzumni šećer je oko 65, nije toliko visok. Gde je glukoza? 100. A gde je ovaj ugljeni hidrat? Između 116 i 136 na glikemijskom indeksu. Drugim rečima, to je ugljeni hidrat koji nije klasifikovan kao šećer, ali deluje kao šećer – na mnogo opasniji način. Što se tiče njegovog uticaja na nivo šećera u krvi, on će ga značajno povećati. A taj ugljeni hidrat zove se maltodekstrin", naveo je.
Maltodekstrin se nalazi u mnogim dijetetskim namirnicama.
"Nalazi se u modifikovanom skrobu i modifikovanom kukuruznom skrobu. Dodaje se u mnoge proizvode sa oznakom 'bez šećera', iako je zapravo šećer", dodao je.
Maltodekstrin je polisaharid, posebna vrsta ugljenih hidrata koja se sastoji od grupa molekula šećera povezanih međusobno. Obično se dobija iz kukuruza, pšenice, pirinča, krompira ili tapioke.
Iako maltodekstrin nije klasifikovan kao šećer, može značajno povećati nivo šećera u krvi zbog svog visokog glikemijskog indeksa, koji premašuje indeks običnog šećera.
Ako se maltodekstrin dobija iz pšenice, može sadržati tragove glutena, što predstavlja dodatnu zabrinutost za one koji su osetljivi na gluten. Maltodekstrin je beli skrobni prah i svestran sastojak hrane. Poboljšava ukus, teksturu i rok trajanja proizvoda, a koristi se i kao punilo, stabilizator i konzervans.
Maltodekstrin se često dodaje prerađenoj hrani, kao što su:
- Pekarski proizvodi – peciva, krekeri i granola pločice
- Žitarice i napici za doručak
- Gazirani i zaslađeni napici
- Bombone i drugi slatkiši
- Mlečni proizvodi, uključujući instant puding i gotova jela
- Prelivi za salatu, posebno kremasti
- Supe i smrznuta jela
- Biljne zamene za meso
- Sportska pića
- Testenina
Prekomerna konzumacija hrane koja sadrži maltodekstrin može dovesti do ishrane bogate šećerom, sa malo vlakana i previše prerađenih proizvoda.
Ovakav način ishrane može povećati rizik od visokog holesterola, gojenja i razvoja dijabetesa tipa 2.
Maltodekstrin ima viši glikemijski indeks (GI) od konzumnog šećera, što znači da konzumiranje hrane s maltodekstrinom može izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi.