Mnogi čak porede supu i infuziju i misle da je to najbolji način da povrate energiju. Slabije začinjena, domaća supa nije loš izbor, ali ipak treba biti oprezan.

Iako definitivno ima nekoliko zdravstvenih prednosti, ruski gastroenterolog Natalija Šustova otkriva da postoji grupa ljudi koja nikada ne bi trebalo da jede supu.

„Supu ili čorbu možete jesti svaki dan ako nemate akutne gastrointestinalne bolesti koje zahtevaju poseban režim ishrane. U suprotnom, može izazvati suprotan efekat kod akutnih oboljenja organa za varenje. Ako osoba ima gastritis, pankreatitis ili čir na želucu, ovo jelo treba izbaciti iz ishrane“, ističe gastroenterolog.

Svi misle da je supa dobra za svako zdravstveno stanje, ali to je daleko od istine.

„Ovakva jela stimulišu proizvodnju hlorovodonične kiseline. Kod problema sa organima za varenje, njen nivo je, naprotiv, potrebno smanjiti. To pomaže da se upala ne pogorša. U tom slučaju, bolje je zameniti tradicionalne supe povrtnim varijantama, ali onima koje se pripremaju bez prethodnog prženja“, kaže dr Natalija i dodaje:

„Takva jela se smatraju dijetalnim jer su bogata vlaknima. Mogu se preporučiti kao deo zdrave ishrane tokom procesa mršavljenja ili lečenja. Da biste povećali nutritivnu vrednost supe od povrća, možete dodati mahunarke“, objašnjava gastroenterolog.

Osim toga, instant supe mogu sadržati visok nivo zasićenih masti i natrijuma. Američka asocijacija za srčana oboljenja preporučuje da dnevni unos natrijuma ne prelazi 2.300 miligrama, dok neke gotove supe sadrže i do 890 miligrama po porciji.

Najbolje je da sami kuvate supu i izbegavate gotove varijante, jer tako imate kontrolu nad količinom soli koju dodajete. Ako ipak pojedete slaniju i težu supu, nakon obroka popijte dosta vode, savetuju američki nutricionisti.

Povezane vesti