"Treći krajnik je limfna žlezda, koja se nalazi iza nosa, direktno iza mekog nepca i najveći je problem kod dece do četvrte godine života, pogotovo u ovom hladnom i vlažnom vremenu, gde imamo veliki broj različitih virusa koji mogu da izazovu infekcije. To su infekcije koje traju od dva do tri dana i počinju kao kijavica, curenje iz nosa, otežano disanje, slilvanje sekreta, a zapravo može da ih prati visoka temperatura i kašalj, a to znači da se od jedne obične kijavice infekcija proširila na taj treći krajnik. Tada dolazi do uvećanja krajnika, što znači da se organizam brani, kako bi ograničio tu infekciju", objašnjava Baljošević.

U slučaju da se ne operiše do četvrte godine, kada je preporučeno, treći krajnik sam iščezava oko 12-e, dok preostala dva oko 18. godine života. Međutim, kada je operacija neophodna, da li se treći krajnik vraća posle izvesnog vremena kao što je to bio slučaj pre 30 godina, kada je najbolje uraditi operaciju trećeg krajnika i da li ona opasna ako se izvede u odraslom periodu, objasnio je Baljošević...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.