Udeo proteina u zapadnjačkoj ishrani u poslednjih 60 godina drastično je pao, što je jedno od objašnjenja za epidemiju gojaznosti u zapadnim zemljama, tvrde naučnici sa australijskog Univerziteta Sidnej. Objašnjavaju da ljudi koji unose premalo proteina najčešće preteruju sa ugljenim hidratima, neprijateljima vitke linije.
Razlog za to je što ljudsko telo daje prednost proteinima pred ugljenim hidratima i masnoćama, a nakon unosa proteina čovek duže oseća sitost. Tako svima koji žele smršati naučnici predlažu da umesto brojanja kalorija posegnu za proteinima.
"Zbog toga su dijete poput Atkinsove, koja se temelji na belančevinama, vrlo uspešne, ali da bi takva ishrana bila zdrava za telo ne treba se oslanjati samo na proteine iz mesa, već i na one iz jaja, sireva i povrća" - rekao je voditelj studije, profesor David Raubenhajmer.
Dodaje da bi oko 20 posto dnevnog unosa kalorija svakako trebalo dolaziti iz proteina, što omogućava i održavanje vitkosti nakon dijete. Osim što su odličan izvor energije, proteini su nužni i za zdrav rast i obnovu telesnih tkiva, kao što su mišići, srce, unutrašnji organi i koža.
Dobri izvori proteina:
- Piletina i ćuretina
- Riba
- Niskomasni sirevi poput mocarele
- Krta svinjetina
- Krta junetina i teletina
- Tofu
- Pasulj
- Jaja
- Jogurt, mleko i sojino mleko
- Orašasti plodovi, semenke i celovite žitarice
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.