Svaka hrana i piće imaju nivo pH koji se kreće od 0 (vrlo kiseo) do 14 (vrlo bazičan ili alkalan). Voda za piće obično ima pH vrednost od 7, a alkalna voda između 7,5 i 9. Zagovornici alkalne ishrane i pića tvrde da alkalna hrana pomaže da se normalizuje i poveća pH organizma. S druge strane, očekuje se da će alkalna voda smanjiti rizik od mnogih bolesti, uključujući rak i artritis i povećati nivo energije, smanjiti upalu i imati mnoge druge zdravstvene koristi.

Alkalna voda dolazi iz izvora ili arteških bunara u predelima u kojima ima mnogo rastvorenih minerala, ali možemo je i sami napraviti. Neki čak veruju da što je telo alkalnije, to je manja verovatnoća da ćemo postati bolesni. Studija je otkrila da prirodno gazirana, alkalna voda sa pH 8,8 može pomoći deaktivaciji enzima koji izaziva refluks kiseline.

I kako se alkalna voda može napraviti kod kuće?

Jonizator vode

Jedan od najefikasnijih načina za pripremu alkalne vode kod kuće je ulaganje u jonizator vode koji deluje kao vodena ćelija. U uređaju se izvodi elektrohemijski proces koji deluje odvajanjem negativnih i pozitivnih elektroda u vodi. Uređaj vraća dva toka vode: alkalnu u jednoj struji i kiselu u drugoj. Jonizator je veoma efikasan u proizvodnji alkalne vode. Najbolje je, međutim, alkalizovati vodu bez unošenja bilo kakvih drugih dodatih supstanci.

Koristite sodu bikarbonu

Ne, soda bikarbona nije dobra samo za pečenje kolačića. PH 9 je jedan od najpopularnijih i najlakših načina za alkalizaciju vode. Pomešajte 1/8 male kašike sode bikarbone u 2 dcl pročišćene vode. Dobro promešajte da se soda bikarbona potpuno otopi. Ali pazite: soda bikarbona sadrži značajne količine natrijuma, tako da ako pazite na unos soli tada biste mogli isprobati drugu opciju.

Dodajte pH kapi

Iako je soda bikarbona veoma korisna za ostale stvari, pH kapi su posebno formulisane tako da običnu vodu pretvore u alkalnu. Ove tečne kapljice napravljene su od visoko koncentrovanih minerala i elektrolita, tako da je potrebno dodati nekoliko kapi u svaku čašu vode da bi se povećao njen pH. Osim što ga dodaju vodi za piće, ljubitelji pH kapi dodaju ih i drugim napicima - poput kafe - kako bi pomogli nadoknađivanju kiselosti.

Izvor: zenskimagazin

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.