Donald Saterlend iza sebe imao je karijeru dugu više od šest decenija i preko 190 snimljenih filmova i serija.

Plodonosan glumac uspeo je da se upiše u neke od najprepoznatljivijih filmskih veličina na svetu, pa praktično da ne postoji čovek koji nije pogledao bar jedno ostvarenje u kome je učešće uzeo i Saterlend.

Iako nikada nije dobio neku od velikih filmskih nagrada za neku glavnu ulogu, osvojio je dva Zlatna globusa za najboljeg sporednog glumca - u filmovima "Citizen X" i "Path to War". Takođe, 2017. ovenčan je počasnim Oskarom.

Donald Saterlend plivao u svim žanrovima i briljirao u svim ulogama

Saterlend je rođen u Kanadi 1935. godini, gde je studirao dramu na Univerzitetu u Torontu, ali se 1957. seli u London gde se pridružio klasi glume na Londonskoj akademiji za muziku i dramsku umetnost. Karijeru je počeo glumeći male uloge u britanskim televizijskim serijama, polako grabeći ka sve poznatijim i ozbiljnim filmovima. Vrata slave otvorio mu je ratni akcioni film "Dvanaest žigosanih" sa tematikom Drugog svetskog rata.

Glumac je bio ekstremni antiratni aktivista, pa je kasnije snimio još nekoliko filmova sa antiratnom porukom, zbog čega je u period uzmeđu 1971. i 1973. godine bio na "listi za posmatranje" Američke agencije za nacionalnu bezbednost.

Od sredine 80-ih počeo je njegov karijerni uspon koji je trajao praktično do njegovih poslednjih dana, a pokrio je širok spektar žanrova i uloga; snimao je sve - od psiholoških horora preko trilera i naučne fantastike pa sve do ozbiljnih drama i distopijskih filmova.

Saterlend se ženio tri puta, a sve tri njegove supruge bile su glumice. Od 1959. do 1966. bio je u braku sa Luiz Hardik, od 1966. do do 1970. sa Širli Daglas, a od 1972. bio je oženjen Fransin Rejset. Dobio je petoro dece, Kifera, Rosifa, Rejčel, Angusa i Rouga.

Donald Satrelend glumio je u filmu "Kelijevi heroji", ratnoj komediji čija radnja je smeštena u vreme Drugog svetskog rata i govori o grupi američkih vojnika koji dezertiraju da bi iza neprijateljskih redova opljačkali banku.

Holivudska zvezda snimala je film i u nekadašnjoj Jugoslaviji

Sam film okupio je velika imena svetske kinematografije, od Klinta Istvuda, Donalda Saterlenda, do Telija Savalasa. Od čuvenog filma prošlo je gotovo 51 godina, a neke od zanimljivosti vezanih za ovo ostvarenje koje je snimljeno u Jugoslaviji, i to na lokacijama u Istri (selo Vižinada) i Srbiji (Špicerov dvorac u Beočinu). Kao što je poznato, za potrebe filma srušen je stari železnički most na Kolubari u Obrenovcu.

Teško se razboleo na snimanju u Jugoslaviji

Donald Saterlend igrao je jednu od glavnih uloga u "Kelijevim herojima", gde je igrao lik Odbola. Slavni glumac imao je poteškoća. Naime, Donald se teško razboleo tokom snimanja na lokaciji u Jugoslaviji. Njegova supruga je primila telegram u kojem joj je rečeno da odmah dođe, ali je upozorena da će verovatno biti mrtav pre nego što ona stigne, piše imdb.com.

Uhapšena supruga

Tokom snimanja "Kelijevih heroja" u Jugoslaviji 1969. godine, Donald Saterlend (Odbol) je preko kolege Klinta Istvuda (poručnik Keli) dobio poruku da je njegova tadašnja supruga Širli Daglas uhapšena. Navodno, ona je htela da otkupi ručne granate za organizaciju "Crni panteri", i to od čoveka za kojeg se ispostavilo da je prikriveni agent FBI-ja.

Klint je bio uz Saterlenda i pružio mu podršku. Kasnije su se Širli i Donald razveli.

Donald Saterlend iza sebe imao je karijeru dugu više od šest decenija i preko 190 snimljenih filmova i serija.

Plodonosan glumac uspeo je da se upiše u neke od najprepoznatljivijih filmskih veličina na svetu, pa praktično da ne postoji čovek koji nije pogledao bar jedno ostvarenje u kome je učešće uzeo i Saterlend.