Lana Zorjan ima samo 15 godina, a nedavno je osvojila najznačajnije priznanje u svetu klasične muzike "Discovery award", odnosno svetsko muzičko otkriće za 2024. godinu. U pitanju je priznanje koje se dodeljuje umetniku ispod 18 godina, poznatije kao "Oskar u svetu klasične muzike", a Lana je na taj način postala prva Srpkinja kojoj je to pošlo za rukom. 

- Za mene je već bila ogromna nagrada što sam već nominovana i ogromno dostignuće za moju karijeru. Ali onda kada sam dobila mejl, da sam osvojila nagradu, zaista, ja sam se rasplakala instant, meni je bilo neverovatno da se tako nešto desilo - kaže Lana.

Ona je najmlađa studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi violiniste Stefana Milenkovića, a violinu je počela da svira sa nepune četiri godine.

- Lana ne bi dobila tu nagradu da nije neko ko je sposoban da podnese pritisak i da pod tim pritiskom pokaže svoje najbolje lice - navodi Stefan.

Lana je morala da se odrekne mnogih stvari zarad muzike, često vežba i po osam sati dnevno, ali kako ističe, radi ono što voli, pa joj ta odricanja i ne padaju toliko teško.

- Sami diferencijalni ispiti su za mene nešto novo, jer sam morala da naučim dve i po godine gradiva za dva meseca. Tako da je bilo jako veliko pitanje da li ću uopšte da stignem, s obzirom na to da su u pitanju svi opšti predmeti, plus stručni predmeti iz srednje muzičke škole. Tako da, bilo je stresno. Učila sam preko osam sati dnevno i stvarno je bilo strašno, jer je jedini momenat kada sam izlazila napolje, bio kada sam izlazila iz kola do zgrade, da bih išla na privatne časove - navodi ova sjajna devojčica.

Šta su o njoj još rekli roditelji, profesor, kao i sama Lana, pogledajte u snimku: