Huan Pedro Franko je bio toliko debeo da nije mogao ni svoje telo da "odvuče" do toaleta - ali sada je neprepoznatljiv.

Ovaj 40-godišnjak je uložio velike napore da skine kilograme nakon što ga je zastrašujuće iskustvo blizu smrti navelo na akciju. Huan je počeo da se bori sa svojom težinom kao dete, što je bilo primetno kada je imao 6 godina.

Povreda u tinejdžerskim godinama pogoršala je stvari i do 17 godina njegova težina je porasla na 228 kg. Huan je oborio svetski rekord kada je imao 32 godine, sa neverovatnih 595 kg i vezan je za krevet zbog svoje veličine.

Bio je potreban tim od osam jakih ljudi da ga premesti, a on nije mogao da ode u toalet bez pomoći - što znači da je bio primoran da nosi pelenu.

Huan je rekao za Ginisovu knjigu rekorda: "Moje telo je samo pratilo svoj put bez ikakve kontrole. Pokušavao sam da se držim dijete iz dana u dan, ali ništa nije uspelo i postao sam očajan."

Nakon što je shvatio da će njegovo telo, ako nastavi sa svojim načinom života, propasti, Huan je počeo da traži pomoć.

Specijalista za gojaznost u Gvadalahari u Meksiku pristao je da ga operiše. Huan je uspeo da napusti svoj krevet prvi put posle nekoliko godina da bi prisustvovao operaciji.

Dok je bio u bolnici dijagnostikovan mu je dijabetes tipa 2, disfunkcija štitne žlezde, hipertenzija i tečnost u plućima.

"Najvažnije mi je da ponovo hodam. Nisam izlazio iz kuće šest godina, niti igde hodao", rekao je tada.

Do 2017. već je izgubio 165 kilograma, što mu je bilo dovoljno da se podvrgne drugoj operaciji da mu se postavi želudačni trak. Nakon operacije, dobio je novi život i nastavio je da menja ishranu i režim vežbanja, nastavljajući da gubi kilograme i tako izgubi trećinu svoje telesne težine do 2019.

Do 2023. godine imao je 260 kg.

"Samo što ste u mogućnosti da podignete ruke i ustanete svaki dan, ustanete po čašu vode ili da odete u toalet, osećate se odlično. Fantastičan je osećaj moći da se krećete više i da budete zadovoljniji", rekao je on.

Povezane vesti