Pipi Duga Čarapa obeležila je mnoga detinjstva. Generacije su odrastale uz avanture nestašne devojčice sa pegicama, riđom kosom i kikicama, junakinje pripovedaka iz pera švedske književnice Astrid Lindgren. Prva zbirka napisana je 1944, a objavljena je 1945.

Priče su bile toliko popularne, da su prevedene na više od 90 jezika. Na posletku su stigle i na male i velike ekrane. Film i serija o „najjačoj devojčici na svetu“ snimani su između 1968. i 1970. godine, a Pipi Duga Čarapa promenila je život Inger Nilson.

Čak 8.000 devojčica prijavilo se na audiciju. Na kraju je uloga pripala osmogodišnjoj Inger, koja je očigledno bila najsličnija liku iz knjiga. Ali, samo po izgledu, ne i energiji.

“Pipi je potpuno drugačija od mene. Ja sam bila povučena devojčica i imala sam drugačiji karakter”, otkrila je glumica jednom prilikom.

Foto: Profimedia

Kako je Pipi Duga Čarapa postala sekretarica

No, posle velikog uspeha sa filmom i serijom, svi su u Inger i dalje videli Pipi Dugu Čarapu. Nije joj bilo lako da se istakne u drugim žanrovima i ulogama.

Nastavila je da se bavi glumom, uglavnom u pozorišnim predstavama. Od 2007. do 2018. igrala je u nemačkoj kriminalističkoj seriji “Der Kommissar und das Meer” i još nekim švedskim projektima, da bi se kasnije zaposlila kao sekretarica u lekarskoj ordinaciji. Snimila je i nekoliko pesama, pisala knjige, vodila programe na švedskoj televiziji.

Inger Nilson danas ima 65 godina i, kada biste je sreli na ulici, možda biste u njenim veselim očima i osmehu prepoznali jednu od najvećih heroina popularne svetske književnosti. I, da znate, i danas na konto Pipi Duge Čarape ima impozantnu fan bazu.

Povezane vesti