Vanja Marčeta i Marta Ožegović su dve pilotkinje, koje su od malena zavolele avione, budući da su im očevi bili takođe piloti i oni su ih preneli ljubav prema ovoj uzbudljivoj vrsti posla.

Međutim, zanimalo nas je kako putnici reaguju kada vide dve žene u kokpitu.

"Što se tiče prizora žena u kokpitu, kako u svetu tako i kod nas, to više nije čudan prizor. Jeste da nije svakidašnji prizor, ali mi smo ponosne što se kod nas nalazi već devet žena pilotkinja. Tako da je to već prilično uobičajeno kod nas“, ističe 26-godišnji mlađi kopilot Marta.

Vanja se tokom detinjstva ugledala na svog oca, koji je bio vojni pilot.

"Gledajući njega kako je odlazio na posao, zamišljala sam kako izgleda leteti kroz oblake. I kroz to razmišljanje i zamišljanje, u meni se stvorila velika želja da postanem pilot. Otac me je kasnije u tome podržao", ističe Vanja, inače kapetan avionske posade.

Vanja ima 32 godine i odnedavno je postala kapetan avionske posade, a u "150 minuta" podelila je utiske o ovako prestižnoj tituli u svetu aviona.

"Kapetan je kruna jedne pilotske karijere. Pilot godinama stasava za poziciju kopilota, i kada stekne dovoljno iskustva i znanja, upućuje se na obuku za kapetana. Tu su rigorozne obuke i treninzi na simulatorima. Posle polaganja niza ispita, dobija se zvanje kapetana", objašnjava Vanja i dodaje da se za to stiče zrelost najlečešće posle 30-e godine.

Iako izgleda uzbudljivo i mnogi misle da piloti imaju vremena da obilaze sve gradove u koje sleću, to baš i nije tako. Kako izgleda jedan njihov dan na poslu i da li radno vreme počinje od onog trenutka kada uđu u kokpito, pričale su Marta i Vanja u  nastavku:

Povezane vesti