Svoje iskustvo sa ovom dijagnozom podelio je u emisiji „150 minuta“, a zajedno sa njim gosti su bili i dečji gastroenterolog dr Ivana Kitić i prof. Miodrag Božić iz Tehničke škole u Staroj Pazovi, u kojoj Andrej pohađa školu.

Andrej je otišao na pregled u Institut za zaštitu majku i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ kada je primetio bubuljicu na sedećem delu, i njegovi roditelji su smatrali da to nije ništa strašno. Međutim, bubuljica je rasla iz dana u dan i to je bio okidač da Andrej ode na pregled. Lekari su odmah ustanovili da je reč o Kronovoj bolesti, gde je Andrej zajedno sa majkom sedam dana kasnije od prvog pregleda ostao na prijemu u bolnici.

Za to vreme Andrej, kao i njegovi roditelji, odlučio je da se ne informiše u okolini, niti da istražuje na internetu, već da samo sluša lekare.

Doktorka Kitić je u „150 minuta“ objasnila kako se javlja Kronova bolest.

„To je jedna vrsta zapaljenja, koja nije uzrokovana ni bakterijama ni virusima. To je autoimuna bolest, odnosno naš organizam ne prepoznaje adekvatno naša creva i najčešće nakon neke infekcije dolazi do zapaljenja. Uslovno ne mora da bude uzrok neka infekcija, ali jeste najčešći uzrok pokretača što mi negde genetski imamo zapisano. To su vrlo teške bolesti i vrlo teško ih je prepoznati. Nekada je samo dovoljno da ne napredujete u telesnoj masi, pa da se ustanovi Kronova bolest. Često se prepoznaju slučajno, a povezuje se sa bolovima u stomaku, sa krvlju u stolici“, objašnjava dr Kitić i dodaje da se Kronova bolest ne može izlečiti, već samo držati pod kontrolom, u smislu važno je da pacijent uvek bude dobro, da bude u tzv. remisiji.

Andrej je prvih šest meseci samo pio vitaminske šejkove, a zatim je narednih godinu dana jeo samo blendiranu, nezačinjenu, hranu. Tek posle godinu i po dana, mogao je da jede „normalnu“ hranu ali bez mlečnih proizvoda, bez konzervansa i aditiva.

U studiju je bio i Andrejev razredni starešina u Tehničkoj školi, koji je objasnio da li se tretman prema  njemu u svakodnevici promenio i kako njegov život izgleda, o čemu detaljnije u nastavku:

Povezane vesti