Fondacija SOS Dečja sela Srbija je humanitarna neprofitna organizacija koja već skoro 20 godina radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja. Tu se uz podršku edukatora pripremaju za samostalan život.

Posle završetka srednje škole, SOS Dečja sela mladima koji studiraju pruža savetodavnu i finansijsku podršku u zapošljavanju, i takođe pomažu mladima koji su imali iskustva odrastanja u domu ili hraniteljskim porodicama.

Fondacija pomaže mladima uzrasta od 16 do 30 godina, a do sada je kroz SOS centar prošlo oko 700 mladih kojima je Fondacija pomogla.

Gošća "150 minuta" Katarina Alimović je devojka koja je odrasla u dve hraniteljske porodice, i Fondacija SOS Dečja sela Srbija joj je u prošlosti mnogo pomogla, i zahvaljujući njima, danas je "na pravom putu".

"Svi mladi, bilo da su došli iz hraniteljskih porodica ili iz domova, susreću se sa različitim problemima. Kada pričam konkretno o svom slučaju, ono što je kod mene bilo izazovno je to što sam imala malo narušeniju sliku o sebi, nedostatak samopouzdanja. To su problemi koji su proistekli iz negativnih uverenja koja su se razvijala tokom mog odrastanja. Bila sam svesna tih problema i trudila sam se sama da radim na njima", govori Katarina.

Katarina je dobila pomoć od Fondacije SOS Dečja sela 2016. godine kada je bila na početku studija, i prelazak u drugu hraniteljsku porodicu.

"Bila sam nepoverljiva u početku, ali su oni zaista bili otvoreni, puni razumevanja i strpljenja, da mi daju šansu i priliku da tu mogu da nađem veliku podršku. Psihološka podrška mi je u tom momentu najviše bila potrebna“, rekla je Katarina.

"Prva hraniteljska porodica bila je vezana za srodničko hraniteljstvo, od bake po majci. Kasnije sam, sa 20-godina, tražila premeštaj u drugu hraniteljsku porodicu zbog različitih problema sa kojima sam se ja suočavala. Baka više nije imala mogućnosti da nastavi da pruža tu vrstu podrške meni i bratu, sa kojim sam živela. Tada sam prešla u drugu hraniteljsku porodicu u Ripanj, kod divnih ljudi. To je bilo jedno lepo iskustvo, koje je pozitivno uticalo na mene, još jednog lepog primera kako izgleda prava porodica", govori Katarina.

Katarina je uspela da diplomira na Fakultetu muzičke umetnosti, odsek klavir, a paralelno tokom studija je formirala porodicu i sada čeka treće dete.

Povezane vesti