
HOROSKOP ZA SREDU, 7. MAJ: Blizance neko stavlja u bezizlaznu situaciju; Vage žure ali ne uspevaju da ispoštuju rokove
Pred Škorpijama velika strast i mogućnost avanture, a šta je sa ostalim znacima horoskopa ove srede, 7. maja?
7.5.2025. 6:30
Za Topolu mnogi kažu da je Srpska Toskana, jer u ovoj maloj opštini je sve više hektara pod vinovom lozom. Takođe, mnoga seoska domaćinstva otvaraju svoja vrata za turiste i Topola svoj razvoj bazira na poljoprivredi i turizmu. To je bila vodilja i sagovornici Rine kada je odlučila da višak kravljeg mleka iz sopstvene proizvodnje prerađuje u kačkavalj.
Slavica, foto: Rina
05.08.2021.|12:00
„Imamo naše krave i svakoga dana od njih dobijemo oko 50 litara mleka. Jedan deo svekrva preradi u domaći tradicionalni sir a ostatak ja u kačkavalj. Sasvim slučajno sam to počela, prvo za nas u kući, ajde da probam. Međutim, svima se svidelo i onda sam počela i za naše prijatelje, rođake, potom i za prodaju tako da je to sada već mali biznis koji planiram Bože zdravlja da razvijem još više ukoliko kupci i dalje budu zainteresovani“, priča za RINU, Slavica Grujičić iz Topole.
Postupak pripreme kačkavalja nije ni malo jednostavan i Slavica nam objašnjava da joj ovaj posao oduzima dosta vremena, pa pored svojih redovnih obaveza u kući, veći deo dana provodi pripremajući kačkavalj.
„Mleko prvo moram termički obraditi, nakon razlivanja i istiskivanja vazduha on se suši. Za vreme sušenja treba da sazri i par puta se mora okrenuti da bi višak vlage izašao iz sira. Nakon toga pristupamo procesu vakumiranja i tako pripremljen kačkavalj može da stoji nekoliko meseci. Jedina da kažem mana mojih kačkavalja je samo ta što nisu topivi i ne mogu se koristiti za picu, oni su isključivo degustacioni, lepo se rendaju, seku i jako su dekorativni. Uglavnom se koriste za razne salate, degustacije i u predjelima izgledaju fantastično“, kaže Slavica.
Ova vredna domaćica u svojoj maloj proizvodnji otišla je korak dalje i od običnog kačkavalja napravila još nekoliko različitih ukusa. Ističe da se svi podjednako dobro prodaju i da su kupci za sada prezadovoljni.
„Prvo sam pravila običan kačkavalj a onda sam odlučila i da ga malo odimim, tako da pored te dve vrste imam i sa dodacima različitog sušenog bilja, ruzmarin, mirođija, zatim sa ljutom tucanom paprikom. Vodili smo računa i o pakovanju, vakumirani su i imaju etiketu tako da mogu par meseci da stoje. Prodajemo različite veličine i pakovanja, nekada su to kombinacije svih ukusa ili pojedinačni uglavnom ljudi dosta kupuju“, rekla je Grujičić.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.