1. Ha ha, koliko god da se kinezi eventualno dodvoravaju zapadu, ameri ce ih pocepati gore nego jugu, kao ku**e se nesto oko Tajvana, a u stvari mole boga da ameri ne daju mig tajvancima da izazovu kineze, ili je to trampa da okrenu ledja rusima u zamenu za Tajvan. Kako god bilo, posle rusa, oni su sledeci 😁
    (Mao ce, 6. mart 2024 20:04)

    # Link komentara

  2. Gde li su samo pokupili ovoliku pamet ovi prozapadni stručnjaci. Dosadiše i Bogu i narodu analizama i komentarima o rajskom zapadu gde sve cveta a ostatak sveta je pakao. Potpuna zamena teza i pomračenje uma. S verom u Boga pobediće Rusija i ostale slobodarske zemlje sveta
    (Раде Милошевић Јагодина, 6. mart 2024 20:00)

    # Link komentara

  3. Ti energenti i putevi su u Južnokineskom i Istočnokineskom moru. Ovo je po ugovoru i kineska sfera uticaja. Sedmo, ne sme se zaboraviti da upravo Kina ima ekskluzivno pravo na zakup transporta energenata iz Sibira preko 4 energetske magistrale, to su čuvene Snage Sibira. Osmo, ne sme se zanemariti da su Kinezi jedan od naroda koji se najlakše utapa u datu sredinu i najlakše prihvata kulturne uticaje i identitet te sredine, a ovo je bitno za evroazijski savez. Tako u Kini ima više muškaraca nego žena, a ovo može biti opasno za socijalnu i ekonomsku stabilnost zemlje, ali zato Rusija od 150 miliona ljudi ima čak 10 miliona više žena nego muškaraca. Zato su Rusija i Kina našle suštinsko rešenje ovog problema u podsticanju brakova između Ruskinja i Kineza. Ovo daje potomstvo izuzetnih genetskih karakteristika, sa preovladavajućim ruskim kulturnim uticajem, jer su prirodno majke Ruskinje i deca su tako Rusi. Na ovaj način su Rusi postali veliki narod kroz istoriju, jer je Ruskinja uvek bilo više i muškarci drugih naroda su ih više nego rado ženili, stvorivši tako veliku i moćnu naciju. Ovo će zacementirati buduće savezništvo Rusije i Kine. Deveto, takođe treba imati na umu da su kineske strateške nuklearne raketa stacionirane na krajnjem severozapadu Kine uz rusku granicu, a ovo je zbog što veće udaljenosti od mora, da ne bi bile u dometu presretanja 7me flote. Tako se radi samo kada imate jakog saveznika u komšiluku. Azija je prirodno područje gde se prave jaki savezi.>
    (crni, 6. mart 2024 20:00)

    # Link komentara

  4. Nisko su pale zapadne "službe". Vašar želja...
    (Srb, 6. mart 2024 19:57)

    # Link komentara

  5. Mnogo maštate, to su samo zapadno sotonske želje
    (Mrki, 6. mart 2024 19:53)

    # Link komentara

  6. Nikada Rusi i Kinezi nasu bili prijatelji. Kinu interesuju rudna bogastva Sibira.
    (Jugo, 6. mart 2024 19:46)

    # Link komentara

  7. Tako je tatarska dinastija Ćing vladala osim Kinom i Tibetom, Mongolijom, Džungarijom, Istočnim Turkestanom i Mandžurijom, a Rusiji su prepustili jedan deo Mandžurije zbog pomoći u II Opijumskom ratu. Nikada teritorije severno od reke Amur nisu bile pod upravom ni jedne kineske dinastije, čak ni ove poslednje mandžurske, a narodi severno od Amura ne poznaju vladavinu Kine tamo. Tamo su vladali Tatari i upravo su Tatari i njihova vlast ono što je zajedničko Rusiji, Kini, Indiji i Persiji. Na ovoj osnovi se i zasniva savez Evroazijske Unije i asocijacija ŠOS. Ovim su se bavili Nursultan Nazarbajev i glavni teoretičar ovoga Aleksandar Dugin. Rusija se na Sibir proširila raznim savezima sa Ugrima, Evenkima, Tunguzima, Burjatima, Jakutima, Lemutima i Aleutima protiv Tatara. Tako je u 18om veku dubrovački Srbin i ruski grof Sava Vladislavić potpisao u ime Rusije sa Kinom čuveni Kjahtanski ugovor, koji reguliše granicu i koji se poštuje i danas, a sami Burjati su izrazili želju da se stave pod zaštitu Rusije i da ne ulaze pod dinastiju Ćing. U Sibiru nema prirodno etničkih Kineza, osim radnika koji su došli pre par decenija, uglavnom muškaraca i onih koji su oženjeni Ruskinjama. Peta, većina ovde ne zna da ŠOS podrazumeva i vojnu saradnju i vrsta je proširenog ODKBa, tz istočni NATO. Ovde se stalno suprotstavljaju u narativu Rusija vs NATO, ali nigde nije dokazano da bi Vašington ili London popili Sarmata zbog Bugarske ili Rumunije. Ipak je dokazano da Rusi uleću zbog svojih.>
    (crni, 6. mart 2024 19:24)

    # Link komentara

  8. Sad će čika da vam objasni! Zapad će, svojom glupavom politikom, da primora Putina na atomski rat. Ukoliko bi Ukri gadjali Taurusom Moskvu doveli bi Putina u dilemu, da li da dozvoli da ga sopstveni narod nasilnim putem zbaci sa vlasti ili da uzvrati gadjanjem Berluna, Londona, Pariza... Procenite sami šta bi autokrata odabrao?
    (Zokan, 6. mart 2024 19:14)

    # Link komentara

  9. Kina i Rusija nikada istinski ne mogu biti na istoj strani. Pa čak niti u slučaju velikog sukoba kojeg neki priželjkuju, jer veliki sukob postaje nuklearni. Lukavi Kinezi ekonomski će izdominirati Rusiju i preuzeti njezine energente jeftino, jer će iste morati prodavati kako bi preživjeli. Kina će u budućnosti vrlo elegantno ući na ruski teritorij jer će im Rusi to sami dopustiti preko migracija stanovništva koje je uveliko u toku. Rusa u Rusiji jednostavno nema dovoljno, ili da budem jasniji Kina će kupiti dijelove azijske Rusije, jer grčevito trebaju teritorij.Rusija jednostavno vuče krive poteze koji će rezultirati siromaštvom i nezadovoljstvom. Kineske banke povlače se iz poslovanja sa Rusima što Putina šokira. Kinezi imaju problema da svojom likvidnošću, i nikakvi potezi koji bi ih odvukli od poslovanja sa zapadom nisu popularni. Od Rusije ne trebaju ama baš ništa osim jeftinih energenata.
    (omniameamecumporto, 6. mart 2024 12:40)

    # Link komentara

  10. Što bi Kina bila na ivici sukoba sa NATO i USA. Jedino Rusi trkeljaju o nuklearnom sukobu. Kinezi ne žele o tome niti čuti,jer pametnom je jasno da tu pobjednika nema. Kinezi mogu dakle puno izgubiti jer njihov je cilj ekonomski prosperitet i svekoliko jačanje Kine. Rusi lupetaju, njihov je cilj da ne izgube već izgubljeno i vlastite glave. Pogledajte te likove koji pumpaju narod na televiziji, Solovjev, Medvedev, portparolka...Kinezi mogu opstati jedino ako zapadu koji je kupac njihovih roba u obimu oko 70% nastave prodaju. Rusi su ti koji kupuju 3% kineskih roba.Politika je tu jasna.Stagnacija i urušavanje gospodarstva najveća je opasnost za Kinu. Stoga treba izbalansirati dogovor između Kine i zapada što je vidljivo iz kineskih poteza. Kakva Rusija ona je patuljak, samo nuklearna sila kojom trenutno vladaju moroni i što Kinu posebno iritira što ovi svaki čas spominju nuklearni rat.
    (omniameamecumporto, 6. mart 2024 09:26)

    # Link komentara

  11. Kina i Rusija na ivici sukoba?
    Kad tad zbog Sibira a ne zbog neke zapadne sankcije prema Rus.
    Kada Nikson i Kisinzer bili su u posjetu u Pekingu(1974) Mao Ce Dun i Cu en Laj, otvoreno su rekli da od strane tadasnje SSSR, oteto velike kineska teritorija u Sibiru, povrsine(cak 1,5 miliona kvadrat kilometara.
    1967 godine dogodilo se"mali2 rat medju sovjetske vojske i kineske,kada su kineske formacije izvrsili prodor na Sibir,a onda pod pritiskom Sovjeta morali su da se povuce na kinesku teritoriju.
    Rat medju Rusije i Ukrajine i na ivici siri sukob medju NATO i RUS znaci puno za Kinu, koja trlja ruke i mozda ceka svoju priliku.
    (Mujo 11, 6. mart 2024 08:29)

    # Link komentara

  12. Svet nažalost ima vlasnika. Ko vidi nije mu lako, ko ne vidi teško njemu.
    (Gazda, 6. mart 2024 08:28)

    # Link komentara

  13. Na kraju de biti Rusija sama protiv civiliziranog svijeta.
    (Ko to tamo peva, 6. mart 2024 08:19)

    # Link komentara

  14. Kina ima drugacije planove naravno, nisu budale...
    (acushh, 6. mart 2024 08:18)

    # Link komentara

  15. Nikada Kina nece podrzati Rusiju pre zapada, jer rast kineske ekonomije i prosperitet, zavise od EU, Amerike, Kanade, Australije, Britanije...Jak zapad jednako jaka Kina. Rusija pod sankcijama i Indija, gde su prosečne plate od 90-120 dolara, ne mogu to zameniti nikada.
    (Stojan K, 6. mart 2024 08:18)

    # Link komentara

  16. Ovo je priča za neupućene. Vrlo dobro zna Kina da je ona slijedeća, kad završe i ako završe sa Rusijom. Kina ulaže max napore da izbalansira između zapadnih sankcija i Rusije. Pa šta mislite čije firme su popunile prazninu u Rusiji? Turske, kineske, indijske... Kina kupuje od Rusije nikad jeftinije energente. Samo kao i sve, i ovo rade Kinezi (saradnja sa Rusijom) pametno!
    (marco pollo, 6. mart 2024 08:18)

    # Link komentara

  17. Pa jeste Rusija i Kina su na ivici sukoba ali protiv NATO I USA.
    (bob, 6. mart 2024 08:16)

    # Link komentara

  18. Ovakav anonimni izvor mogu da budem i ja, 1500 km dalje od Kremlja...
    (GoranKV, 6. mart 2024 08:05)

    # Link komentara

  19. Kakvo crno prijateljstvo pa jedina država sa kojom je Kina bila na ivici nuklearnog rata je Rusija.
    (velja, 6. mart 2024 08:01)

    # Link komentara

  20. Sad sam siguran da ce zapad da pobedi. Rusija i Kina imaju samo jednu sansu, a to je da se drze zajedno i po pitanju Ukrajine i po pitanju Tajvana. Ali zapad je mudar, kinta dobro radi u koruptivnim drustvima, uskratis despotima iz senki zivotni stil i mozes lako da manipulises njima, dok ih gledas kako se busaju u grudi. Za 5-10 godina imace obe ove zemlje NATO nuklearne baze u svom komsiluku, u dometu kratkometnih raketa. Zivi bili pa videli.
    (Miljan, 6. mart 2024 07:56)

    # Link komentara

  21. Što ne vrše međusobna plaćanja preko svojih nacionalnih banaka?
    (Bogdan, 6. mart 2024 07:56)

    # Link komentara

  22. Tek ce da se sukobljavaju.
    (realno, 6. mart 2024 07:55)

    # Link komentara

  23. Biće kao sa paktom Ribentrop-Molotov. Kineski komunisti i ruski fašisti će poštovati sporazum dotle dok im odgovara, a onda rat. Kina je dovoljno oslabila Rusiju sankcijama i ratom protiv Ukrajine da taj rat može da traje najduže sedam dana, odnosno dotle dok kineske trupe stignu u sve delove ruske Azije. Mislim da Kinezi nemaju nikakav interes u evropskom delu, to će da im ostave.
    Uopšte nije pitanje da li će biti sukoba Rusije i Kine, nego kada. To obe strane znaju, ali Rusi tu ne mogu ništa. Kina nije izgradila toliko hipertrofiranu industriju da bi večno zavisila od resursa iz Rusije, a Kina po starom običaju sve planira na pedeset godina i više.
    (Bumbar, 6. mart 2024 07:52)

    # Link komentara

  24. Odlicno su ovo Rusi odigrali... za sledećih sto godina,valjda i njih svi mrze.
    (Jugoslavija prijateljica Zapada, 6. mart 2024 07:49)

    # Link komentara

  25. Ono sto kina izveze u SAD mesecno ne izveze u rusiju za dve godine?
    (vajolet, 6. mart 2024 07:47)

    # Link komentara

  26. Pa naravno ko god ima 2 grama
    Mozga . Kina bez Amerika puca za 5 sekundi, isto tako je Usa zavisna od Kine . Msm sta Kinu briga za Rusiju koja ima manju ekonomiju od drzave Texas . O cemu mi pricamo. Putin se nada podrsci a Kina strepi za Tajvan koji ima 30 Americkih vojnih baza .. nisu oni ludi da podrze Putina . Bar ne javno.
    (LA, 6. mart 2024 07:47)

    # Link komentara

  27. Rusi su imali priliku da brane svoj interes na Balkanu i propustili je. Vidimo kako se taj propust plaća trenutno. Sada Kina ima priliku da zaštiti svoj interes u Ukrajini. Ako ga propusti znamo ko je sledeći na tapetu i gde će se ratovati. Nadam se da su inteligentniji od rusa, vreme će pokazati.
    (tuturututu, 6. mart 2024 07:44)

    # Link komentara

  28. Kina je previse pragmaticna za Ruse koji bi hteli da ih navataju na emotivnost,bratsku komunisticku ljubav,drugarstvo do groba.To ne pali kod Kineza,prastarih trgovaca koji novcem osvajaju ceo svet.Kaze,plati pa se klati.Jednostavno,Kina ima previse malo koristi od Rusa jer je ekonomski i tehnoloski bukvalno lancima vezana za zapad.
    E ,sad, ima tu jedna kvaka...
    Ako bi Rusi ponudili nesto vredno Kinezima,dali ponudu koja se ne moze odbiti,neku mnogo nepristojnu ponudu,ka recimo,pola Sibira,koji je ,uzgred budi receno bukvalno prazan,ja verujem da bi drugovi Kinezi to prihvatili ,pokidali lance i vencali se sa Rusijom.Nastala bi nova super na kvadrat,vele sila.
    Kasnije,sve bi bilo moguce...
    (Sun ce, 6. mart 2024 07:42)

    # Link komentara

  29. Pa ko je očekivao drugačije? Dve zemlje sa potpuno različitim kulturama, stvorili su veliku Mongoliju da bude tampon zona između njih, i oni će da se kao suprotstave "svetskom poredku" na čelu sa US, UK i EU gde svi dišu ko jedan (minus Mađarska). Hoće to, samo u fantazijama kad se popije treće rakijica.
    (-.-', 6. mart 2024 07:41)

    # Link komentara

  30. Necija zelja ali tesko ostvariva ako rusija propadne sledeca je kina, ali to su samo price
    (Sojic, 6. mart 2024 07:33)

    # Link komentara

  31. za 20 godina istočni Sibir biće kineski
    (Pera Srbin, 6. mart 2024 07:30)

    # Link komentara

  32. Dejli pise po neimenovanom izvoru, sa Kinom ili bez Kine Rusija mora pobediti kolonijaliste koji teze ka ruskim energentima!
    (analitičar bez portfelja, 6. mart 2024 07:23)

    # Link komentara