Da li ste ikada pomislili da boja vašeg tanjira može uticati na količinu hrane koju pojedete? Nutricionista Guna Bilande ističe kako izbor određenih boja tanjira može biti ključan u gubitku kilograma i kontroli apetita.

Prema njenom mišljenju, tanjiri u neonskim bojama, poput jarkih nijansi plave ili zelene, mogu pomoći u smanjenju apetita. Ideja je da te neobične boje stvaraju vizuelnu disonancu, čineći hranu manje privlačnom i tako pomažući u smanjenju unosa, piše Mirror.

"Neobične boje tanjira mogu zbuniti mozak, čineći hranu manje privlačnom. Ovaj trik može smanjiti osećaj gladi i smanjiti porcije", objašnjava Guna.

Istraživanja pokazuju da boje mogu uticati na našu percepciju hrane i apetit. Hladne boje, poput plave i zelene, imaju smirujući efekat i mogu učiniti hranu manje privlačnom. To je delom zbog toga što se ove boje retko pojavljuju u prirodnoj hrani, pa naš mozak ne povezuje te boje sa nečim ukusnim, što smanjuje našu želju za jelom, navodi studija BioMed Centrala.

"Naš mozak prirodno favorizuje određene boje hrane, a korišćenje tanjira u neonskim bojama može narušiti te signale", ističe Guna.

"Plava boja, posebno, ima jak efekat na smanjenje apetita. S obzirom na to da prirodna plava hrana gotovo ne postoji, plavi tanjiri mogu biti vrlo efikasni u suzbijanju apetita".

Praktični saveti za korišćenje neonskih tanjira:

Isprobajte plave i zelene tanjire: Počnite koristiti neonske plave ili zelene tanjire za svoje obroke, jer su ove boje najdelotvorniji u smanjenju apetita.

Kombinujte sa zdravom hranom: Poslužite manje porcije visokokalorične hrane na ovim tanjirima, dok ostatak tanjira ispunite zdravim opcijama poput voća i povrća.

Pažljivo jedite: Obratite pažnju na osećaj sitosti i polako uživajte u svakom zalogaju. Vizuelni efekat neonskih boja može vam pomoći da se osećate zadovoljni manjim količinama hrane.

"Neonski tanjiri mogu biti koristan alat za kontrolu veličine porcija i smanjenje ukupnog unosa hrane", tvrdi Guna i dodaje:

"Jarke, neprirodne boje mogu zbuniti uobičajene signale u mozgu koji podstiču apetit, čineći hranu manje privlačnom".

Nutricionistkinja takođe naglašava da je ova metoda jednostavna i pristupačna, što je čini idealnom za sve koji žele poboljšati svoje prehrambene navike.

"Nema potrebe za skupim proizvodima ili komplikovanim dijetama. Samo promena boje tanjira na neonske nijanse može napraviti značajnu razliku", dodala je.

"Ovo je mala, ali efikasna promena koja se lako može integrisati u bilo čiji stil života’".

Povezane vesti