Hipokrat je govorio da sve "potiče iz creva", poznato je i to da su creva "drugi mozak" zbog velikog broja nervnih završetaka, ali i direktne korelacije sa mozgom. Ukoliko postoji manjak dobrih bakterija u crevima, stvara se pogodna sredina za razvoj gljivica i parazita, a oni luče toksine koji putem krvi stižu do mozga, izazivajući brojne simptome od razdražljivosti, dezorijentisanosti do opijenosti.

Uzimajući ovo u obzir postavlja se pitanje koliko ishrana moze da utiče na ponašanje kod dece sa poremećajem pažnje kao i kod dece sa autizmom, o čemu je u "Jutru" govorio prof. dr Vojislav Perišić i mame dva dečaka sa smetnjama u razvoju, Jelena Šebez Inić i Tijana Rakočević.

- Radi se o specifičnim vrstama ugljenih hidrata, neskrobnih materija, koje ako se ne vare kako treba, trpe fermentaciju u crevima - oslobađanje toksičnih metabolita. Ako su creva, kod dece godinu dana - dve godine, hiperpropusna za te metabolite, evo ga problem. Dakle, to je suština problema. Suština problema su toksični metaboliti fermentacije neskrobnih ugljenih hidrata, koji se zovu fodmep (engl. FODMAP) - kaže doktor i navodi namirnice koje mogu smetati deci:

- Kruška, breskva, kajsija, šljiva, luk je opasan, luk veoma smeta. Brokoli, karfiol, ono što je značajno kupus, kupus je izuzetno opasan - ističe doktor. 

Šta je još profesor imao da posavetuje i kakva iskustva imaju mame, koje su takođe bile gosti u "Jutru", pogledajte u snimku:

Povezane vesti