Postprandijalna somnolencija (osećaj umora nakon jela) može imati nekoliko različitih uzroka, prema Jessici Kording, registrovanoj dijetetičarki i autorki knjige "The Little Book of Game Changers".

Ona objašnjava da sastav i veličina vaših obroka mogu igrati ulogu u promeni nivoa šećera u krvi i određenih hemikalija u mozgu, poput serotonina, koji reguliše san. Drugi faktori takođe mogu imati uticaja, uključujući to koliko spavate i koliko fizičke aktivnosti imate svakog dana.

Iako je prilično normalno da se povremeno osećate umorno nakon jela, verovatno je dobra ideja da se obratite lekaru ako se svakodnevno osećate iscrpljeno.

Umor može biti znak mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući autoimuna stanja, probleme sa štitnom žlezdom, nedostatak gvožđa, anksioznost, depresiju i poremećaje spavanja.

Takođe, objašnjava da stanje koje se zove reaktivna hipoglikemija može izazvati nizak nivo šećera u krvi dva do pet sati nakon jela, što rezultira umorom, znojenjem i drhtanjem.

Preopterećenje hranom bogatom triptofanom (vrsta aminokiseline) može izazvati pad nivoa energije posle jela. Triptofan se koristi za proizvodnju serotonina, koji može igrati ulogu u onom pospanom, sitom, blaženom osećaju koji imate odmah nakon obroka.

Ako ste ikada doživeli "hranu komu" posle večere, možda je za to kriv triptofan iz ćuretine. Drugi uobičajeni izvori uključuju piletinu, ribu, mleko, jaja, semenke i soju.

Unos ugljenih hidrata može dovesti do popodnevnog pada energije, zbog čega se možete osećati umorno nakon što pojedete šećer ili slatkiše.

Kada neko jede obrok sa vrlo visokim udelom ugljenih hidrata koji nema mnogo proteina, masti ili vlakana koji bi usporili razgradnju tih ugljenih hidrata, može doći do kratkotrajnog porasta energije jer im šećer u krvi naglo poraste. Međutim, tada doživljavaju umor povezan sa padom šećera u krvi koji sledi.

Povezane vesti