Prerađene namirnice, koje su značajno izmenjene iz svog prirodnog stanja dodavanjem raznih supstanci poput šećera, soli, masti, veštačkih boja ili konzervansa, spadaju među najnezdravije proizvode koje možete uneti u organizam. Stručnjaci su za BestLife otkrili koje proizvode treba izbegavati.

Čips od povrća: Roditelji često deci nude "povrćni" čips umesto "pravog" čipsa, ali stručnjaci kažu da je većina ovih grickalica zapravo nezdrava. Većina sadrži vrlo malo pravog povrća. Uz to, često su prženi i puni kalorija, masti i soli. Proces obrade uklanja većinu vlakana i hranljivih sastojaka koje biste dobili konzumiranjem svežeg povrća. Ako želite zdraviju alternativu, preporučuju domaći pečeni čips od povrća ili sveže povrće sa humusom.

Proteinske pločice: Ako želite da se hranite zdravo, preskočite proteinske pločice, koje stručnjaci smatraju visoko prerađenim proizvodima bližim slatkišima sa dodatkom proteina. Mnoge sadrže jednaku količinu šećera kao slatkiši, a ponekad i veštačke zaslađivače, koji kod osetljivih osoba mogu izazvati probleme sa probavom. Proteini u njima su često nižeg kvaliteta u poređenju sa onima iz prirodne hrane, a sadrže i nezdrave masti i veštačke konzervanse.

Instant ovsena kaša: Ovsena kaša može biti zdrava, pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i stabilizaciji šećera u krvi. Međutim, unapred zapakovana ili aromatizovana instant ovsena kaša često je visoko prerađena. Mnoge sadrže velike količine dodanih šećera, veštačkih ukusa i konzervansa, a ponekad i visok sadržaj natrijuma.

Pahuljice: Ovaj proizvod, koji se često reklamira kao zdrav, zapravo je prerađena hrana niske nutritivne vrednosti. Iako sadrži žitarice, često je pun šećera, a mnogi brendovi koriste veštačke boje i konzervanse.

Bezglutenske grickalice: Oznaka "bez glutena" ne znači automatski da je proizvod zdrav. Mnogi bezglutenski proizvodi su visoko prerađeni i sadrže rafinisane škrobove siromašne hranljivim materijama. Takođe sadrže malo vlakana, dok su bogati šećerima i nezdravim mastima.

Voćni sokovi: Iako su sveži plodovi voća zdravi, voćni sokovi mogu biti problematični jer im nedostaju vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera. Čaša soka može sadržati šećer iz nekoliko voćki, što može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi.

Konzervisano voće: Konzervisano voće često je natopljeno visokofruktoznim kukuruznim sirupom ili veštačkim zaslađivačima, koji su loši za zdravlje. Nutricionisti preporučuju da izbegavate ove proizvode.

Hleb: Pre nego što kupite hleb, pažljivo pogledajte nutritivne vrednosti. Prerađeni hlebovi mogu sadržati obogaćeno pšenično brašno, regulatore kiselosti, sojin lecitin i "prirodne ukuse", što ukazuje na visoko prerađene proizvode. Bolje je birati proizvode sa prepoznatljivim sastojcima.

Povezane vesti