Vašem telu je potreban holesterol za izgradnju ćelija, ali višak holesterola može predstavljati ozbiljan problem, objašnjava Američko udruženje za srce. Vaša jetra prirodno proizvodi holesterol potreban organizmu, dok većina viška holesterola potiče iz hrane životinjskog porekla.

Kardiolog Nik Vest, glavni medicinski službenik i potpredsednik sektora za globalne medicinske poslove u kompaniji "Abbott's Vascular Business", ističe da, iako je količina holesterola u krvi delimično genetski određena, uticaj ishrane ne treba potcenjivati.

Ako imate visok nivo holesterola, trebalo bi da ograničite unos sledećih sedam namirnica:

1. Pržena hrana

Pomfrit i pohovani luk mogu delovati primamljivo, ali ova hrana generalno podiže nivo LDL holesterola, poznatog kao "loš" holesterol, i često sadrži transmasti.

Dokazano je da transmasti povećavaju rizik od smrtnosti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, na način sličan zasićenim mastima.

2. Maslac

Maslac sadrži velike količine zasićenih masti (dobijenih iz životinjskih masti i biljnih ulja), što može doprineti povećanju nivoa holesterola. Američko udruženje za srce preporučuje da dnevni unos zasićenih masti ne prelazi 13 grama.

3. Sir

Iako je sir bogat proteinima i kalcijumom, takođe ima visok sadržaj zasićenih masti. Ne morate ga potpuno izbaciti iz ishrane, ali ga treba konzumirati povremeno, kao poslasticu, a ne svakodnevno.

Ilustracija; Foto: svetlanabalyn/Shutterstock

4. Kolači

Kolači i torte, iako ukusni, često sadrže velike količine putera ili krema, bogatih zasićenim mastima. Pored toga, pekarski proizvodi su obično puni šećera, što dodatno opterećuje organizam.

5. Tropska ulja

Tropska ulja, poput palminog i kokosovog ulja, treba koristiti umereno. Ova ulja podižu nivo i "lošeg" (LDL) i "dobrog" (HDL) holesterola.

Ako koristite kokosovo ulje, ograničite količinu i povremeno ga zamenite uljima poput maslinovog ili ulja avokada.

6. Govedina

Konzumacija govedine treba biti ograničena zbog visokog sadržaja zasićenih masti. Iako govedina sadrži proteine, gvožđe i vitamin B12, studije pokazuju povezanost između konzumacije crvenog mesa i povećanog rizika od srčanih bolesti, raka i dijabetesa. Preporuka je ograničiti unos crvenog mesa na dve do tri porcije nedeljno.

Povezane vesti