
Ovi simptomi više navode na gastroenterološki problem, a zapravo može biti reč o RAKU JAJNIKA! „Zatvor, bol u stomaku, štucanje...“
Simptomi su specifični, i pre navode na gastroenterološki nego na ginekološki problem.
8.5.2025. 11:46
Sigurno vam nekada ostane ručak i za sutradan, ali ukoliko se radi o ovim namirnicama, preporuka je da ih ipak ne podgrejavate.
Ilustracija; Foto: Zhuravlev Andrey/Shutterstock
7.12.2024.|8:06
Izvor: klix.ba/D.V.
Svi vole uživati u ostacima hrane, a prema stručnjacima za ishranu nekoliko vrsta hrane nije poželjno ponovo podgrevati. Razlog za to su potencijalno opasne bakterije i hemijske promene koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Nutricionistkinja Harini Bala objasnila je dva glavna razloga zbog kojih je bolje izbegavati ponovno zagrevanje određenih namirnica.
- Zagrevanje hrane može uzrokovati promene u hemijskim spojevima, što može osloboditi otrovne supstance povezane s problemima poput oštećenja bubrega. S druge strane, kada se hrana ohladi pre ponovnog zagrevanja, ona može podstaći rast tvrdokornih bakterija poput ešerihije i listerije koje mogu izazvati ozbiljne bolesti - pojasnila je Bala.
Na vrhu liste namirnica koje se nikada ne bi smele ponovo zagrevati je spanać koji sadrži oksalnu kiselinu koja je u sirovom stanju bezopasna. Međutim, kada dođe do zagrevanja spanaća, oksalna kiselina kristalizuje, što može postati toksično. U velikim količinama, ova supstanca može povećati rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.
Pored toga, spanać sadrži nitrate koji se prilikom zagrevanja pretvaraju u nitrite. Ove hemikalije su povezane sa povećanim rizikom od razvoja tumora na crevima. Spanać može biti idealan i za razvoj bakterije listerije koja izaziva trovanje hranom.
Osim spanaća, ponovno zagrevanje čaja takođe nosi rizike. Kako tvrdi nutricionistkinja, ponovno zagrevanje čaja može napitak učiniti gorčim jer se povećava količina kiselih supstanci koje daju specifičan ukus.
Najopasnija hrana za ponovno zagrevanje je pirinač. Kada se ohladi, može sadržati bakteriju Bacillus cereus koja je otporna na toplotu. Ova bakterija može izazvati trovanje hranom, a simptomi uključuju povraćanje, dijareju i bolove u stomaku.
Stručnjaci savetuju da, ako planirate jesti pirinač narednog dana, ostavite ga u frižideru dva sata nakon kuvanja u zatvorenoj posudi. Iako ostaci hrane mogu biti korisni, važno je da budete oprezni prilikom ponovnog zagrevanja.
Simptomi su specifični, i pre navode na gastroenterološki nego na ginekološki problem.
8.5.2025. 11:46
Uskršnji i prvojamski praznici su uveliko prošli, i sada se mnogi bore sa detoksikacijom i kako se vratiti na zdrav režim ishrane.
7.5.2025. 9:09
Bez razmišljanja ih možete jesti kad god.
7.5.2025. 8:47
Simptomi su specifični, i pre navode na gastroenterološki nego na ginekološki problem.
8.5.2025. 11:46
Uskršnji i prvojamski praznici su uveliko prošli, i sada se mnogi bore sa detoksikacijom i kako se vratiti na zdrav režim ishrane.
7.5.2025. 9:09
Bez razmišljanja ih možete jesti kad god.
7.5.2025. 8:47
Proleće, osim što je period intenzivnog cvetanja i prijatnih vremenskih prilika, predstavlja i sezonu povećane koncentracije alergena, posebno polena.
7.5.2025. 8:19
Topli i sunčani dani su uveliko počeli, i verovatno postoje ljudi koji još uvek ne razmišljaju o zaštiti od sunca, iako su svesni da su došle temperature kao da je leto već počelo.
6.5.2025. 10:24
U niškom naselju Mramor, dete u svojoj obući pronašlo otrovnu stonogu. Ovaj insekt je uznemirio porodicu iz Niša, pa su potražili pomoć i putem društvenih mreža.
6.5.2025. 8:34
Oni nisu uspeli da obezbede sebi siguran prolaz dalje, već će morati da se za opstanak u takmičenju bore u eliminacionom izazovu.
8.5.2025. 22:12
Iako zadatak nije bio jednostavan, oni su se istakli i zaslužili mesto na balkonu.
8.5.2025. 22:10
Videlo se da uživaju u svakom zalogaju.
8.5.2025. 22:05
Umesto glavnog jela, gostujući sudija Uroš je odlučio da proba samo salatu ovog takmičara.
8.5.2025. 21:58
Aleksandar se potrudio da napravi jelo što je bilo moguće, ali da zapamti i naziv ribe, baš i ne.
8.5.2025. 21:56
Prvo jelo ga definitivno nije impresioniralo.
8.5.2025. 21:51